På safari i Afrika er det ingen garantier, og du kan aldri være helt sikker på hvilke dyr du møter.
Så alle safarireiser er helt unike!
Men det er visse dyr du (nesten) alltid kan være sikker på å få øye på når du reiser til et av våre afrikanske reisemål.
Vi har laget en liste over 10 av dem her.
Du kan lett gjenkjenne sebraen på dens svarte og hvite striper – om den er svart med hvite striper eller hvit med svarte striper er det imidlertid fremdeles ikke enighet om.
Det svart-hvite mønsteret er unikt for hver enkelt sebra, som fingeravtrykk hos mennesker, men forskerne er faktisk ennå ikke helt sikre på hvorfor sebraen i det hele tatt har striper. Noen mener at det er for at de skal kunne gjenkjenne hverandre, mens andre mener at stripene gjør det vanskeligere for rovdyr å fokusere på sebraene.
Til tross for mysteriene rundt stripene: det er jo akkurat dem som gjør sebraene så flotte å se på!
Det finnes trolig ikke noe bedre symbol på afrikansk safari enn sjiraffen.
Med dens spektakulære høyde er det ingen overraskelse at giraffen holder rekorden som verdens høyeste landlevende dyr.
Med sin lange hals kan sjiraffen spise blader fra høye trær – og det tilbringer den også det meste av dagen på å gjøre.
Sjiraffen er lett å gjenkjenne på sitt karakteristiske utseende, og i tillegg er den et flokkdyr. Derfor vil du som oftest se flere sjiraffer samlet på ett sted, noe som gjør det enda lettere å se dem i landskapet.
Impalaen er blant de vanligste antilopeartene, og med sin slanke og smidige kropp er den kanskje også den mest yndefulle. Impala-hannene er dessuten kjent for sine imponerende, spiralformede horn, som de bruker i kamp mot andre hanner.
Impalaen kan ha en fart på opptil 60 km/t., og det er nyttig, for den blir ofte offer for de afrikanske rovdyrene. Faktisk blir halvparten av alle nyfødte impalaer rovdyrofre de første ukene av livet sitt.
Og apropos nyfødte: hunnene kan utsette fødselen av en kalv med opptil en måned hvis forholdene ikke er gunstige for en fødsel.
Du skal være VELDIG uheldig hvis du ikke får øye på impalaer på den afrikanske savannen.
Perlehønen er meget utbredt i Afrika, og atferden dena kan faktisk minne mye om den vi ser hos høns.
Men du vil likevel legge merke til flere forskjeller. Til forskjell fra “våre” høns, har perlehønen nemlig en grå fjærdrakt med små, hvite flekker. I tillegg kalles perlehønen også noen ganger “hjelmperlehøne” fordi noen av artene kan ha en nesten hjelmformet utvekst på hodet!
Perlehøner kan være ganske komiske. De elsker for eksempel å se på sitt eget speilbilde, og det kan de gjøre i timevis.
Hyener har ikke dyrerikets beste rykte.
De ser ganske spesielle ut: skuldrene er høyere enn bakbena, noe som gir dem en skrå rygglinje, og hodet deres er meget stort. I tillegg er de også kjent som åtseletere som spiser restene etter andre rovdyr, noe som i utgangspunktet ikke er et spesielt sjarmerende trekk.
Men hyener er faktisk også flinke jegere, og de samarbeider som flokk for å nedlegge byttedyr. Samtidig er de meget viktige for naturens økosystem når de spiser løvenes matrester!
På de fleste av våre reisemål i Afrika kan du møte den afrikanske elefanten, verdens største landlevende dyr! Elefanter veier mellom to og sju tonn, de kan bli helt opptil 70 år gamle og er et av dyrene i Afrikas Big 5.
Elefanter lever i matriarkalske flokker, og det betyr at det er hunnelefantene som leder dem. Flokkene består derfor av hunner og ungene deres. Så hvis du ser en elefant på egen hånd, er det som regel en hann.
Elefanter er også kjent for å være intelligente og empatiske vesener. Visste du f.eks. at man mener at elefanter kan gjenkjenne seg selv i et speil og at de viser tegn på sorg når et medlem av flokken dør?
Bavianen er en av verdens største apearter. I tillegg er den en nær slektning av mennesket, for vi deler hele 94 % av samme DNA!
Hunnbavianer bruker sine lett gjenkjennelige, røde bakdeler til å signalere at de er klare til å pare seg. Jo rødere og større bakdelen er, jo klarere er hun til å pare seg.
Kanskje har du hørt om eller sett aper som plukker hverandres i pelsen? Det gjør bavianene også. De bruker det faktisk som en slags kommunikasjon, og det å plukke i hverandres pels brukes blant annet til å berolige andre bavianer i flokken.
Navnet “vortesvin” er kanskje ikke savannens vakreste. Men det er faktisk en grunn til at vortesvinet har fått navnet sitt.
Det har nemlig fire vortelignende utvekster i ansiktet.
I tillegg til “vortene” kan vortesvin gjenkjennes på de store hjørnetennene som ligner støttenner og blant annet brukes til å slåss.
Men selv om de mer enn 30 centimeter lange hjørnetennene ser farlige ut, flykter vortesvinene vanligvis fra rovdyr hvis de er i fare.
Du skal være heldig for å se et neshorn på safari – til gjengjeld får du nesten garantert se en neshornfugl!
Neshornfuglen har fått sitt navn på grunn av sitt spesielle nebb, som hos de fleste artene ligner på et horn. Der finnes rundt 60 forskellige arter av neshornfugler, og alle ser forskjellige ut.
Når hunnene skal ruge ut egg, foregår det i et hull i et tre. Der bygger de rede. Deretter bygger hannen en mur av leire foran hullet, slik at hunnen sitter innesperret. Her kan hun sitte i flere måneder. Heldigvis er det ikke vondt ment; veggen bygges for å beskytte hunnen mot rovdyr.
Dyrenes konge – løven. Dyret vi alle drømmer om å oppleve på safari. Og det er ikke rart at løven har fått tilnavnet “dyrenes” konge, for med sin store manke ser hannene absolutt majestetiske ut. I tillegg er løven verdens nest største kattedyr.
Løver er sosiale kattedyr, og en løveflokk består av både hanner og hunner. Hannene står over hunnene i hierarkiet, men hunnene har også et innbyrdes hierarki.
Løven er dessverre en truet dyreart, så selv om du ofte kan se løver på reisene våre, er det nettopp løven som er den av de 10 du kanskje må lete lengst etter.
TourCompass – Fra turist til eventyrreisende