Kinas historie kommer til live i Beijings fantastiske severdigheter.
Gjennom århundrene har Kinas keisere bygget prektige monumenter i Beijing, og disse kan besøkende oppleve den dag i dag.
Gå på Den kinesiske mur, besøk keiserlige palasser og utforsk små hyggelige, stemningsfulle gater ved Beijings hutonger.
Her får du 7 tips til historiske severdigheter du bør få med deg i Beijing.
Den kinesiske mur er et av verdens mest imponerende byggverk. Konstruksjonen ble påbegynt for 2.300 år siden av Kinas første keiser, Qin Shi Huang, og skulle beskytte landet mot mongolske stammer i nord.
Muren ble stadig utbygget av etterfølgende dynastier som ville beskytte territoriet sitt.
Den kinesiske muren er ikke, som navnet antyder, én lang mur. Den består av flere forskjellige fort og murer som er bygget i forlengelsen av hverandre. Med alle tilføyelser til muren er den i alt 21.196 kilometer lang og 4,5 til 12 meter høy. Den delen av muren man i dag gir betegnelsen Den kinesiske mur er 8.852 km. lang.
De beste stedene å besøke Den kinesiske mur finner du ved Beijing, f.eks. ved Mutianyu, som er et av de best bevarte områdene av muren. Her kan du enten ta en kabelbane eller gå opp til muren til fots.
I noen av Beijings eldste gater ligger det såkalte hutonger.
En hutong er et anlegg på én etasje som består av 3-4 små hus på samme eiendom. Beijings eldste hutonger er rundt 1.000 år gamle.
En av de mest populære hutongene i Beijing er Nanluoguxiang, og de er vernet av UNESCO pga. sin unike arkitektur. Hutong-distriktet, et areal på rundt en kvadratkilometer, er ca. 800 år gammelt.
Hvis du vil oppleve det gamle, autentiske Beijing, er Nanlouguxiang stedet. Mange av hutongene er laget om til små restauranter, barer og butikker der man kan kjøpe alt fra postkort til designerklær.
For mange er Nanluoguxiang et pustehull i det ellers travle Beijing, og her kan besøkende og lokale gå på oppdagelsesferd i områdets små hyggelige gater.
Midt i Beijing, rett ved siden av Den himmelske freds plass og med Maos ansikt tronende over inngangen, finner du Den forbudte by.
Den forbudte by er et gammelt keiserpalass som gjennom århundrene var hjemmet til Kinas regjerende keisere under Ming- og Qing-dynastiene.
Palasset ble ferdig oppført i 1420, men hadde i mange år en aura av mystikk for den kinesiske befolkningen, for det var ikke tillatt for alminnelige mennesker å se stedet – derav navnet. Helt frem til 1925 var området lukket for den kinesiske befolkningen, men da den siste keiseren som bodde i «byen i byen» måtte flytte ut i 1924 ble Den forbudte by åpnet for offentligheten.
I dag kan alle komme inn og utforske noen av de 970 bygningene og mer enn 8.700 rommene som Den forbudte by består av. Man kan f.eks. oppleve ”The Palace Museum”, der det er utstilt mer enn 1 million gjenstander fra Kina som bidrar til å gi et innblikk i kinesisk kultur. Bilder, kunstgjenstander av jade eller bronse, bøker, historiske dokumenter og keramikk er bare noe av alt det man kan se. Alt i alt inneholder museet en sjettedel av alle Kinas kulturelle relikvier.
Den Himmelske freds plass, Tiananmen, er verdens største plass. Den ligger i sentrum av Beijing, og det sies at plassen kan romme opp til 1 million mennesker.
Plassen ble tidligere brukt til demonstrasjoner, og den ble berømt og beryktet i 1989, da fredelige studentprotester endte i et blodig oppgjør. I dag blir plassen bl.a. brukt til nasjonale parader.
Gå en tur på plassen og føl historiens vingesus, eller besøk en av de flere attraksjonene som finnes her.
Du kan f.eks. gå på ”The National Museum of China”, der du kan lære om Kinas historie, besøke Mao Zedongs minnehall, som også fungerer som mausoleum, der du kan se hans balsamerte lik eller se ”The Gate of Heavenly Peace”, der Mao Zedongs portrett har vært utstilt siden 1949. Dette er også inngangen til Den forbudte by.
Himmelens tempel ligger i Tiantan-parken – en grønn oase i det ellers travle Beijing.
Templet ble bygget i 1420 til seremonielle ofringer til gudene som keiserne deltok i for å be om gode avlinger.
I parken finner du tre attraksjoner: Tempelet for bønn og god høst, Den keiserlige himmelhvelving med ekkomuren og Det runde alter.
Tempelet for bønn og god høst er den mest kjente av de tre attraksjonene. Det spesielle ved det runde tempelet er at det ser likt ut fra alle sider. Ifølge ying- og yang-filosofien er himmelen rund, og tempelets runde form symboliserer at det var himmelens vilje at Keiser Jiajing arvet tronen etter sin bror, for broren hadde ingen sønner.
I den sørlige delen av Himmelens tempel kan du se Den keiserlige himmelhvelving – en rund bygning med blåglasert tak, omgitt av ekkomuren, en 65 meter lang, rund mur. Hvis to mennesker står overfor hverandre i hver sin ende av muren og snakker mot muren, kan de høre hverandre.
Det runde alter ble først bygget i 1530, og det ble brukt av keiserne til ofringsseremonier under vintersolvervet. Det runde alter er omkranset av to murer. Den innerste muren representerer himmelen, mens den ytterste representerer jorden. Hvis man står midt på den øverste terrassen og snakker, kan man høre sin egen stemme som ekko.
10 km fra Beijings sentrum ligger det overdådige Sommerpalasset (颐和园).
Sommerpalasset, slik vi kjenner det i dag, ble bygget i en periode mellom 1750 og 1764, og senere gjenoppbygd av Keiser Guanxu til enkekeiserinne Cixi på 1850-tallet. Det var da palasset fikk navnet ”Sommerpalasset” og fikk den prakten du også kan oppleve i dag.
Siden 1924 har palasset og den tilhørende parken vært åpne for offentligheten. Her finner du mer enn 3.000 bygninger, broer, tårner og paviljonger. Midt i parken ligger Kunming-sjøen. Om sommeren kan man seile med båt på sjøen, om vinteren kan man gå over den på isen.
Man kan tilbringe mange timer på å gå tur, seile eller bare beundre bygningene og landskapene på Sommerpalassets store område.
Ca. 50 km. utenfor Beijing finner du Ming-gravene – det siste hvilestedet til 13 av de 16 Ming-keiserne.
Gravkamrene i Beijing er del av en rekke gravkamre som ble bygget i flere kinesiske provinser mellom 1368 og 1915, og som i dag er oppført på UNESCOs verdensarvliste. Gravkamrene bidrar til å illustrere den enorme betydningen keiserne og livet etter døden hadde i det gamle Kina.
Tre av kamrene er åpne for offentligheten.
En 7 kilometer lang allé fører til gravene. Det var denne veien keiserne gikk da de kom fra himmelen til jorden, men det var også denne veien avdøde keisere skulle vandre på til himmelen. Langs veien står det steinstatuer av kameler, løver og elefanter samt mytiske enhjørninger, drager, fønikser og mennesker.
Følger du veien, kommer du til den største og eldste av Ming-gravene, Chang Ling. I dette kammeret ligger den første av de 13 Ming-keiserne, hans kone og hans 16 konkubiner. Dette gravkammeret er det største og best bevarte, og er absolutt et besøk verd.
I Beijing er det utallige vakre og interessante historiske steder du som reisende kan utforske.
Uansett om du går en tur på Den kinesiske mur eller utforsker Den forbudte by, vil du garantert bli imponert over den historien de tidligere keiserne og dynastiene har etterlatt seg, og som du kan oppdage!
TourCompass – Fra turist til eventyrreisende