Julen i Afrika feires med mange forskjellige tradisjoner, og flere av dem minner faktisk om de tradisjonene vi har her hjemme.
Hva med å pynte en sypress i Kenya? Eller synge julesanger i Cape Towns botaniske hage?
Den største forskjellen på vår og den afrikanske julen er varmen. I julemåneden er det nemlig sommer i mange afrikanske land.
Julen i Kenya minner litt om den julen vi feirer her hjemme. Englenderne brakte flere av sine egne juletradisjoner til Kenya i kolonitiden, men julen er likevel ikke helt så kommersialisert i Øst-Afrika som i vestlige land.
Tradisjonen med å ha juletre er en av de skikkene som fremdeles finnes i Kenya. I Kenya bruker man sypresser som juletre, og treet blir pyntet til jul, akkurat som i Norge. I gatene er hus og kirker pyntet med fargerike ballonger, bånd, papirdekorasjoner og noen ganger blomster.
I juletiden samles familien, og kenyanere som bor i byene reiser hjem for å tilbringe julen sammen med familien sin. Julemåltidet spises sammen med familien, og her blir det ofte servert enten barbecue-marinert geit, sau, ku eller kylling som spises sammen med chapati (flatbrød).
En annen vanlig skikk er å gå til midnattsmesse den 24. desember, og da synger man salmer og ønsker hverandre «heri ya Krismasi»: god jul på Swahili.
Julen i Uganda er ikke en høytid som feires over hele landet. Det stedet man tydeligst kan merke at det er jul er i Ugandas hovedstad, Kampala, der noen av byens gater er pyntet med lys.
For mange mennesker i Uganda er det ikke vanlig å gi hverandre gaver i julen, fordi så mange lever i fattigdom. Og hvis ugandere først gir gaver, er det som regel spiselige ting, som kjøtt, sukker eller noe familien selv har dyrket.
Til jul spiser familien et godt måltid som er annerledes enn det de spiser til hverdags. På landet består vanlige måltider ofte primært av bønner og bananer eller produkter familien har dyrket selv. Til jul spises det f.eks. oksekjøtt eller kylling med poteter eller ris.
I tillegg til tradisjonen med julemåltidet går mange i kirken den 24. desember. Det er vanlig å ta på seg sine fineste klær i kirken, og kvinnene er kledt i tradisjonelle fargerike kjoler med matchende hodeplagg.
Britenes tradisjoner har også påvirket flere av de sørafrikanske juletradisjonene.
Sørafrikanerne utveksler f.eks. gaver om morgenen den 25. desember, og deretter spises den store julelunsjen. Julematen spises ofte utendørs, på terrasser eller i hager, for det er jo sommer i Sør-Afrika i julemåneden. Festmåltidet er meget avslappet, og derfor blir også venner – og noen ganger til og med fremmede – invitert til å delta i måltidet.
Det er ikke noen faste tradisjoner når det gjelder hva julemiddagen skal bestå av, så sørafrikanske familier spiser mye forskjellig. Noen av de vanligste julerettene er glasert skinke og stekt kalkun. Mange spiser skalldyr til forrett.
En populær ting å gjøre på julaften er å bli med på et ”carols by candlelight”-arrangement, og da samles sørafrikanerne for å synge julesalmer. Noen steder er det til og med et orkester og kor man kan komme og høre og synge julen inn med.
Hvis du har lyst til å feire julaften på sørafrikansk vis, kan du f.eks. delta i carols by candlelight i Kirstenbosch botaniske hage, ved amfiteatret på Victoria og Albert Waterfront eller på flere vingårder utenfor Cape Town.
I Botswana pynter folk hjemme i julen, slik vi gjør i Norge.
Julaften tilbringes sammen med familien, og alle synger julesalmer. Om morgenen den 25. desember utveksler hele familien gaver, slik tradisjonen er i England. En stor del av befolkningen i Botswana lever i fattigdom, og derfor er gavene ofte hjemmelagde.
Etter at gavene er gitt spiser familien julemiddag sammen, og da serveres vanligvis den botswanske nasjonalretten seswaa. Seswaa er en stuing av okse- eller geitekjøtt som serveres med maisgrøt. Kjøttet som serveres er ofte fra familiens gård, der det slaktes til jul.
I Botswana er det også familier som er så glade i julefesten at de lar feiringen vare i flere dager.
Julefeiringen i Botswana har enda en tradisjon som stammer fra England. Den 26. desember feirer innbyggerne nemlig ”Boxing Day”. På denne dag utveksles det enda flere gaver. De fleste i Botswana bruker dagen til å slappe av sammen med familien.
I Tanzania feires julen den 25. desember. Feiringen starter med at kristne tanzaniere drar til gudstjeneste, og deretter spiser de et julemåltid.
Julemiddagen består ofte av ugali, en slags maisgrøt. Familier som har råd til det spiser også kylling eller fisk. I tillegg spiser man ”pilau”, en krydret risrett, som eventuelt serveres til kjøtt eller skalldyr.
Noen familier gir hverandre også gaver, og ofte er de hjemmelagde.
Det stedet der man tydeligst merker at det er jul er Dar es Salaam, Tanzanias største by. Her er shoppingsentrene pyntet med lys, og noen steder er det også satt opp juletrær.
Byens katolske kirke er også julepyntet med stearinlys og blomster, og på julaften er det midnattsmesse i kirkene.
Hvis du drømmer om å komme deg langt bort fra julemaset her hjemme, skal du tilbringe juleferien i Afrika.
Her får du garantert flotte safari- og badeferieopplevelser, og hvis du er heldig, får du kanskje også oppleve noen av de fine afrikanske juletradisjonene.
TourCompass – Fra turist til eventyrreisende