TRYGGHETSGARANTI & SPAR 3.000 KR. PÅ UTVALGTE TANZANIA-REISER

Kjøre i USA

01.10.2024
Vis alle innlegg

White Domes Road i Valley of Fire State Park i USA

Når du reiser til USA, får du muligheten til å leve ut den klassiske amerikanske drømmen.

En reise der du kjører bil selv, er en fantastisk måte å utforske USA på, siden selve kjøreturen er en unik opplevelse.

Har du vurdert å sette deg bak rattet og legge ut på en roadtrip langs ikoniske streninger?

I dette blogginnlegget gir vi deg våre beste råd om å kjøre bil i USA.

Vanlige spørsmål om å kjøre i USA

Hvis du har tenkt å kjøre bil i USA, har du kanskje mange spørsmål. Hvordan er trafikkreglene? På hvilken side av veien skal du kjøre? Finnes det dyr på veiene?

Vi har besvart noen av de vanligste spørsmålene nedenfor.

Hva er fordelen med å kjøre bil på egen hånd?

Kvinne på biltur i California

En av de største fordelene med å kjøre bil på egen hånd, er friheten den gir.

Du bestemmer selv når du vil starte om morgenen, og hvilke stopp du vil gjøre underveis til destinasjonen. Du har derfor en hånd på rattet i å sette sammen ditt eget reiseprogram, og du kan legge inn stopp på ulike ting du vil se på veien.

I tillegg er reisen en opplevelse i seg selv. Når du kjører langs Amerikas ikoniske veier, kan du oppleve de vakreste landskaper på reisen fra A til B.

Kan du kjøre i USA med norsk førerkort?

I prinsippet kan du bruke norsk førerkort i USA, men det anbefales å ha et internasjonalt førerkort i tillegg.

Med det internasjonale førerkortet får myndighetene i USA en verifisert engelsk oversettelse av informasjonen på det norske førerkortet ditt.

Det kan gjøre ting enklere og sørge for at man unngår potensielle misforståelser. Du må i så fall ha med deg både det norske og det internasjonale førerkortet på reisen.

På hvilken side av veien kjører du i USA?

Bil som kjører på høyre side av veien i Nevada, USA

I USA kjører du på høyre side av veien, akkurat som her hjemme. Sånn sett er det ingen store overraskelser når du kjører på amerikanske veier.

Hvor gammel må man være for å kjøre bil i USA?

I USA er det i enkelte delstater mulig å få førerkort fra helt fra man er 14 år.

Du må imidlertid være minst 21 år for å leie bil i USA, og hvis du er mellom 21 og 24 år, kan det påløpe ekstra forsikringsavgifter for leiebilen. I tillegg har unge sjåfører kun lov til å kjøre utvalgte bilkategorier.

Hvordan er veiene?

Veiene i USA er generelt i god stand.

Her finner du ofte lange, rette motorveier som tar et stort antall mennesker fra A til B hver dag. Både amerikanerne og turister kjører mye bil, så det er viktig at veiene og veinettet er godt utviklet.

Når du er på en av våre reiser der du kjører selv i USA, vil det imidlertid ofte være enkelte utflukter eller reisedager der du skal kjøre på mindre trafikkerte veier, hvor du (også) må være bevisst på hastigheten og kjøreforholdene.

Når du reiser på roadtrip i USA, vil det imidlertid ofte være enkelte utflukter eller reisedager der du skal kjøre på mindre trafikkerte veier, hvor du (også) må være bevisst på hastigheten og kjøreforholdene.

Når det er sagt, medfører kjøring på veiene i Amerika generelt ingen problemer.

Trenger jeg GPS?

Bil følger GPS i Monument Valley, USA

En GPS kan redde dagen når du trenger å finne veien fra A til B med avstikkere underveis. I tillegg til å vise deg de beste rutene kan en GPS også være nyttig for å finne bensinstasjoner, spisesteder og så videre.

Du bør imidlertid være oppmerksom på at GPS ikke er inkludert med leiebilen. Du kan derfor enten bestille GPS når du bestiller reisen, eller – hvis mobilabonnementet ditt ikke gjelder i USA – kan du kjøpe et eSIM-kort før ankomst, eller et amerikansk SIM-kort når du ankommer. Dermed kan du bruke ulike navigasjonstjenester, for eksempel Google Maps, når du er på farten.

Mange GPS-apper lar deg også laste ned kart over ulike områder, slik at du kan bruke kartet også når du kjører på steder med dårlig dekning. Hvis du ikke har mobildata eller GPS, kan du i stedet logge på et wifi-nettverk, for eksempel på hotellet, og laste ned kart for frakoblet bruk – for eksempel på Google Maps.

Hvor fort kan jeg kjøre bil i USA?

Veiskilt med fartsgrense på veien i California

Fartsgrensene i USA avhenger av hvilken delstat du kjører i, og hvor – for eksempel om du kjører i en by eller på en av de store motorveiene.

I USA beregnes avstander i miles og ikke kilometer.

Som en tommelfingerregel har du lov til å kjøre mellom 45 og 70 miles i timen på motorveiene. På firefelts motorveier kan du kjøre 65 miles i timen, mens alle andre motorveier har en fartsgrense på 55 miles i timen.

Du bør imidlertid være oppmerksom på at fartsgrensene varierer fra delstat til delstat, både for byområder og motorveier. Følg skiltene nøye.

Er det noen andre regler jeg bør være klar over?

I de fleste stater har du lov til å ta til høyre på rødt lys etter å ha stoppet og sjekket at det er klar bane, med mindre dette er forbudt ved skilting.

I Amerika har du lov til å foreta forbikjøringer fra begge sider hvis veien har mer enn ett felt. Du må derfor følge nøye med på begge sider når du skifter felt.

Promillegrensen for bilkjøring er vanligvis 0,08 % i de fleste delstater. Noen delstater har strengere grenser for nye sjåfører eller yrkessjåfører, og det er nulltoleranse for mindreårige (personer under 21 år).

Hvor kan jeg fylle på drivstoff?

Gammel bensinstasjon på en øde vei i USA

Du vil finne bensinstasjoner langs de fleste store veiene i Amerika.

Noen ganger vil du likevel måtte kjøre over lange strekninger der du ikke har mulighet til å fylle på drivstoff. Derfor anbefaler vi at du fyller opp tanken, og at du sørger for å ta med vann og noe å bite hvis du vet at du skal kjøre langt.

De fleste bensinstasjoner har selvbetjening, slik at du kan fylle opp tanken døgnet rundt. Du må imidlertid ofte betale inne på bensinstasjonen og ikke ved selve pumpen.

På nettsiden Gasprices kan du følge med på oppdaterte drivstoffpriser i USA.

Hvor kan jeg parkere?

I USA kan du parkere på merkede områder og der det er gateparkering, med mindre annet er angitt.

Unngå parkering foran brannhydranter, innkjørsler og porter, ved røde og gule fortauskanter og steder med parkering for funksjonshemmede hvis du ikke har tillatelse.

Finnes det mye dyr på veiene?

Skilt på veien som advarer mot bjørner på veien

Når du kjører i nasjonalparker eller store naturområder, kan du støte på dyr på og langs veiene, akkurat som hjemme. I slike områder er det ofte skilter med dyrene det er vanligst å møte.

Den beste måten å unngå kollisjon med dyr på, er å alltid følge nøye med på veien, omgivelsene og skilting med advarsler om dyr i området. Det kan være lurt å kjøre med lavere fart i områder med mange dyr.

Ønsker du å kjøre på egenhånd i USA?

Drømmer du også om å oppleve Amerika i ditt eget tempo, og med friheten til å utforske spennende steder som ligger utenfor allfarvei?

På de fleste av våre reiser til USA har du muligheten til å legge ut på roadtrip langs ikoniske motorveier og oppleve friheten ved å kjøre på egen hånd.

Er du klar for et eventyr bak rattet?

TourCompass – Fra turist til eventyrreisende

Se våre reiser med kjør-selv i USA: