TRYGGHETSGARANTI - LES MER
85 29 54 24
Stengt i dag | Se åpningstider
ForsideNyheter og reiseartiklerLemurer på Madagaskar

Lemurer på Madagaskar

31.01.2025
Vis alle innlegg

Ringhalelemurer holder til på Madagaskar

Noen av dem synger så du får gåsehud, andre danser når de beveger seg og Madagaskar er deres eneste naturlige hjemsted.

Det er selvfølgelig lemuren vi snakker om: en av verdens eldste nålevende primater.

Og hvis du vil oppleve lemurer der de opprinnelig hører hjemme, må du reise til Madagaskar.

Få vite alt du trenger å vite nedenfor og møt 7 interessante lemurarter.

Hva er en lemur?

Bambuslemur sitter i et tre i Ranomafana nasjonalpark

En lemur er en primat som tilhører gruppen halvaper. Den ser ut som en mellomting mellom ape, bjørn, koala, hund — og kanskje litt som en katt. Lemurer har vanligvis en lang hale og et kattelignende ansikt med fremtredende ører og en våt, ofte lang snute.

Lemuren varierer i størrelse fra den lille muselemuren, som bare veier rundt 30 gram, til den største nålevende lemuren, indri-lemuren, som kan veie opp til 9 kilo. Tidligere, før menneskene kom til Madagaskar, levde det kjempelemurer som veide like mye som et menneske, for eksempel koala-lemuren (Megaladapis), som var 1,5 meter lang og veide opp mot 85 kg.

Madagaskars spøkelser

Navnet “lemur” kommer fra det latinske “lemures”, som betyr “spøkelse” eller “ånd”, og lemuren har sannsynligvis fått sitt navn på grunn av de brede, stirrende øynene, de høye lydene de lager og fordi mange av dem hovedsakelig er aktive om natten – som spøkelser.

Finnes det bare lemurer på Madagaskar?

Svart og hvit pelslemur hopper mellom trærne på Madagaskar

I sitt naturlige habitat finnes lemurer kun på øya Madagaskar og noen nærliggende øyer.

De er endemiske for denne regionen, og det betyr nettopp at de kun lever naturlig her.

Hvordan kom de seg til Madagaskar?

Forfedrene til lemurene som lever på Madagaskar i dag, ankom Madagaskar for omtrent 65 millioner år siden ved å krysse sundet mellom Afrikas fastland og Madagaskar, Mosambik-kanalen.

Ettersom lemurer ikke kan svømme, har de sannsynligvis latt seg transportere på trestammer eller lignende naturmaterialer.

Og hvordan vet man det?

Det vet man fordi fossiler man har funnet viser at lemurens forfedre stammer fra Afrikas fastland — det er nemlig ikke funnet fossiler på Madagaskar fra før krittiden, som kan forbindes med de lemurene som lever der i dag. Det betyr derfor at lemurens forfedre må ha funnet veien over sundet til Madagaskar, og der har de så utviklet seg til de mange artene vi kjenner i dag (og de som ennå ikke er oppdaget).

Hvor mange lemurarter finnes det?

Det finnes mer enn 100 lemurarter.

Noen opptegnelser sier 111 arter (i 2024), men forskere finner stadig nye arter av lemurer, så det nøyaktige tallet kan være høyere.

Hvor kan man se lemurer Madagaskar?

Kvinne leter etter lemurer i trærne på Madagaskar

Du kan se lemurer på det meste av Madagaskar.

De fleste lemurene er nattaktive, så hvis du vil få øye på disse unike dyrene, har du de beste sjansene om kvelden og natten. Men det finnes også flere arter du kan få øye på om dagen.

I tillegg er ca. 98 % av lemurartene i fare for å bli utryddet, noe som selvfølgelig gjør dem enda vanskeligere å finne. Det beste stedet avhenger derfor av om det er en bestemt art du ønsker å oppleve.

7 lemurarter du kan oppleve på Madagaskar

Med mer enn 100 forskjellige arter av lemurer, skal du være svært uheldig om du ikke møter noen av dem på en reise til Madagaskar.

Vi har valgt ut 7 lemurarter, og noen av dem har du gode muligheter til å se. Andre må du være uvanlig heldig for å kunne krysse av på listen din.

Ringhalelemurer

To kattlemurer går ned en klippe

Ringhalelemuren er blitt et symbol på Madagaskar og er kanskje den mest kjente av lemurene på Madagaskar – en status som ikke har blitt mindre siden animasjonsfilmen Madagaskar. Kong Julien, lederen til lemurene, var en ringhalelemur.

I motsetning til mange andre lemurer tilbringer den mye av tiden på bakken i stedet for i trærne.

Denne lemurarten er også kjent som ringhalelemur på grunn av sin karakteristiske svart-hvitstripede hale. Halen, som er lengre enn kroppen, er ikke bare et flott tilbehør, men brukes blant annet i de såkalte “stinkkampene” i paringssesongen. Hannen gnir halen mot kjertlene på bakdelen og prøver deretter å skremme rivaler ved å svinge halen mot dem.

Ringhalelemuren er aktiv både dag og natt, og du kan blant annet møte den i Anja-reservatet og Isalo nasjonalpark.

Indri-lemur

Indrielemur synger i trærne på Madagaskar

Indri-lemuren, som veier opp til 9 kilo, er den største av Madagaskars nålevende lemurarter. Den har svart og hvit pels og mangler nesten helt hale, noe som skiller den fra mange andre lemurer.

Indrien kan være vanskelig å få øye på når den befinner seg i tretoppene. Til gjengjeld er du ikke i tvil når du hører den. Indri-lemuren er kjent for sin karakteristiske sang, som kan høres over lange avstander i regnskogen. Ropene dens, som i tillegg synges med en rytme som ellers bare brukes av mennesker og fugler, brukes blant annet til å forsvare territorier.

På madagassisk kalles indri-lemuren “babakoto”, som som betyr noe i retning av “forfader”. Navnet “indri” kommer derimot fra det gassiske ordet for “se, der er den.” Man mener at navnet oppsto på grunn av en misforståelse, da personen som først navnga arten trodde at hans malagassiske guide sa dyrets navn da han sa “indri, indri”. Guiden pekte bare på lemuren for å si at der var den.

Indri-lemuren er aktiv om dagen, og du kan se den på Madagaskars østkyst, f.eks. i Andasibe-Mantadia nasjonalpark.

Muselemurer

Muselemur sitter i et tre på Madagaskar

Muselemurer er de minste av alle primater, og noen arter veier så lite som 30 gram.

Det finnes mer enn 20 forskjellige arter av muselemurer, og mange av dem har først blitt oppdaget i nyere tid. De lever hovedsakelig i trær, der de leter etter frukt, insekter og nektar. Muselemuren har også en spesiell plass i populærkulturen, siden Mort i filmen Madagaskar er en muselemur.

Muselemurer er nattaktive, og med litt flaks kan blant annet se dem i Isalo, Andasibe-Mantadia og Ranomafana nasjonalpark.

Bambuslemurer

Bambuslemur sitter i et tre i Ranomafana nasjonalpark

Bambuslemuren er en liten lemur som veier rundt 1 kilo og måler 56–70 cm.

Det finnes flere arter bambuslemurer, inkludert den grå bambuslemuren, den større bambuslemuren og den gyldne bambuslemuren, som først ble oppdaget i 1987.

Denne lemurarten har fått navnet sitt fordi den er litt kresen. Den spiser nemlig nesten bare… bambus. Faktisk spiser den så mye bambus at den inntar cyanid i mengder som er 12 ganger høyere enn den dødelige dosen for andre dyr av samme størrelse.

Flere bambuslemurarter er aktive både dag og natt, og du kan blant annet møte dem i Ranomafana nasjonalpark og Andasibe-Mantadia nasjonalpark, der det vokser mye bambus.

Sifaka-lemurer

En sifika-lemur danser langs en vei

Sifakaer er mellomstore lemurer med lang, silkeaktig pels som varierer i farge fra gulhvitt til svartbrunt, avhengig av arten.

Den mest utbredte sifaka-lemuren er Verreauxs-sifakaen, men du kan også møte Doquens-, Diademed- og Decken-sifaka-lemurer.

Sifakaer er kjent for sine imponerende sprang mellom trærne og har fått kallenavnet “dansende lemurer.” De lever så mye i trærne at lemmene deres er utviklet for å bevege seg i trær og ikke på bakken. Når de en gang iblant beveger seg fra tre til tre på bakkenivå, kan de derfor ikke løpe på alle fire, men danser nærmest gjennom landskapet på bakbena med armene dinglende litt til siden.

Sifakaer er aktive om dagen. De forskjellige artene av sifakaer kan ses på ulike steder. Verreaux’s sifaka kan f.eks. oppleves i Isalo nasjonalpark, mens Diademed sifaka kan ses i Andasibe-Mantadia nasjonalpark.

Brune lemurer

En gruppe brune lemurer i skogen på Madagaskar

Brune lemurer er mellomstore lemurer på 40 til 50 cm som veier mellom 2 og 4 kg. De har tett, myk pels som – til tross for navnet – varierer i farge fra gråbrun til rødbrun.

Brune lemurer er sosiale dyr som lever i grupper på opptil 12 individer. Selv tennene deres er sosiale, og de har en “tannkam” som kan brukes til å pusse hverandres pels. I motsetning til alle andre lemurarter, der hunnen er øverst i hierarkiet, finnes det ingen synlige tegn på hierarki hos flere arter av de brune lemurene.

Brune lemurer er aktive både dag og natt, og du kan blant annet møte dem i Andasibe-Mantadia nasjonalpark.

Aye Aye-lemur

Aye Aye-lemuren ser på kameraet i mørket

Det er ikke særlig sannsynlig at du vil oppleve en Aye Aye, men dette dyret har et så merkelig utseende at den bare måtte få bli med på listen likevel. Den er på størrelse med en katt, har et hode med store øyne og ører, et ansikt som minner om en pungrotte og spisse, museaktige fortenner. I tillegg har den en lang, buskete hale. Den er spesielt kjent for sin meget lange langfinger, som den bruker til å grave insekter ut av trærne.

Aye Aye-en har blant annet blitt forfulgt av lokalbefolkningen på grunn av overtro som sier at den bringer ulykke og død. Heldigvis er denne lemurarten nå beskyttet ved lov i Madagaskar.

Aye Aye-en er nattaktiv. Den holder til i skogområder i det nordvestlige og østlige Madagaskar, og du kan blant annet se den i Ranomafana nasjonalpark.

TourCompass – Fra turist til eventyrreisende

Har du lyst til å oppleve Madagaskars lemurer?