Kina er kjent for sin meget varierte matkultur, der retter som pekingand og dumplings er noen av de mest kjente.
Det kinesiske kjøkkenet har selvfølgelig også uendelig mange andre spennende retter som er tilberedt av friske råvarer og ofte også har velsmakende sauser.
Nedenfor kan du lese våre forslag til 10 velsmakende og tradisjonelle retter du bør smake på din reise til Kina.
Pekingand er en populær rett, og det er nesten blitt et kulinarisk symbol for Kina. Rettens historie går langt tilbake i tid, for allerede under Ming-dynastiet på 1400-tallet var pekingand en av de faste rettene ved hoffet.
Anden tilberedes så kjøttet er mørt og saftig mens skinnet utenpå er sprøtt.
Når du bestiller retten på en kinesisk restaurant, kommer kokken noen ganger bort til bordet og viser den helstekte anden til gjestene. Så blir den skåret opp ved bordet og servert med tynne pannekaker, friske agurker, vårløk, sjalottløk, hvitløksdip og saus.
Frityrstekt svinekjøtt i sursøt saus er nok en av de mest populære kinesiske rettene utenfor Kina. Den serveres selvfølgelig også i det landet den opprinnelig kom fra, og vi anbefaler at du smaker på den når du reiser til Kina.
Retten er fargerik og har en god sursøt smak. Den består av svinekjøtt som er skåret opp i strimler og frityrstekt. Deretter legges det i sausen.
Sausen varierer etter region, og derfor får du også forskjellige smaksopplevelser alt etter hvor i Kina du spiser den. Noen steder lager de sausen med sukker og eddik, mens den andre steder, interessant nok, er basert på ketchup, noe som egentlig er et vestlig tilbehør.
Tofu kommer opprinnelig fra Kina, har vært brukt i det kinesiske kjøkkenet i mer enn 2.000 år og er fremdeles en av kinesernes favoritter den dag i dag.
En delikat, tradisjonell kinesisk rett med tofu er mapo tofu. Retten består av tofustykker i en krydret chilisaus.
Retten er som utgangspunkt vegetarisk, men du kan også få retten servert med enten svine- eller oksekjøtt.
Chuan er en slags grillspyd eller kebab. Man kan få spydene med mange forskjellige slags kjøtt, og du vil ofte se chuan med lammekjøtt.
Kjøttet skjæres opp, marineres og settes på grillspyd laget av bambus. Før kjøttet stekes krydres det med salt, tørket chili og spisskummen.
Chuan kan ofte kjøpes på kinesiske gatekjøkkener og på kveldsmarkeder, der de blir tilberedt på en grill.
Dumplings er små deigpakker med små biter kjøtt eller grønnsaker som stekes, kokes eller dampes.
Den typen dumplings du oftest vil få servert i Kina er en variant med kinakål, vårløk og reker eller svinekjøtt. Men du kan også få retten med mange andre grønnsaker og kjøttvarianter.
Det er spesielt populært å spise dumplings til nyttår. Noen legger en mynt i en tilfeldig dumpling under tilberedelsen. Den som finner mynten sies å få hell i året som kommer.
Hot pot er den kinesiske varianten av fondy, der du selv tilbereder maten ved bordet.
Kelneren setter en gryte med kokende buljong (i forskjellige varianter og styrker) på bordet, og så bestiller du grønnsaker og kjøtt som du tilbereder selv. Når råvarene er ferdig kokt, tas de opp og dyppes i en deilig peanøttsaus.
Retten er en god selskapsrett, for dette er en langsom og hyggelig måte å spise på. Du har god tid til å sitte og snakke med venner og familie og kose deg med maten.
En annen populær rett i Kina er kung pao-kylling, og den består av kyllingstykker som tilberedes med tørket chili, vårløk, hvitløk, ingefær og Sichuan-pepperkorn. Retten tilsettes grønnsaker og stekte peanøtter.
Til tross for at det er chili i kung pao-kyllingen, er dette faktisk en av de rettene i det kinesiske kjøkkenet som er minst krydret. Retten blir imidlertid tilberedt på ulike måte rundt omkring i Kina, så du kan også få servert en kryddersterk kung pao-kyllling.
Opprinnelig stammer retten fra Sichuan-provinsen.
Får du bruk for en kald forfriskning når du vandrer rundt i Kinas interessante byer, skal du prøve bubble tea.
Bubble tea, eller perlende te, er en helt spesiell tedrikk som ble veldig populær, spesielt i Asia, på 1980-tallet.
Drikken lages med svart- eller grønn te, f.eks. matcha. Teen blandes med melk, og deretter tilsettes det fruktjuice som gir drikken en frisk smak.
Deretter tilsettes det tapiokaperler, og de har en geleaktig konsistens. Tapiokaen danner ”boblene” i bubble tea, og fyller vanligvis størstedelen av glasset. Derfor minner teen også mer om en snack enn en drikk.
Teen kan serveres både iskald eller varm, og drikkes med et bredt sugerør, slik at man får opp tapiokaperlene.
I Kina lever det rundt 23 millioner muslimer, og de har hatt stor innflytelse på det kinesiske kjøkkenet. Dette har bl.a. ført til at de håndlagede muslimske nudlene er kommet på menyen.
De muslimske nudlene er tykke og litt seige, og dras i form med hendene. Nudlene kan kjøpes rimelig og fås i mange ulike retter, f.eks. servert sammen med forskjellige slags kjøtt eller egg.
Denne vegetariske retten består ganske enkelt av egg og tomater. Og selv om det høres enkelt ut, smaker denne retten helt annerledes i Kina enn hvis du prøver å lage den hjemme hos deg selv.
Eggene blir ofte tilberedt som eggerøre, og tomatene blir hakket og tilberedt i pannen.
Når du bestiller retten, serveres den ofte med eddik og vårløk, men du kan også spise egg og tomater med nudler og ris.
Det kinesiske kjøkkenet kan by på mange velsmakende og interessante retter som har en flere hundre år gammel historie.
Har du lyst til å spise dumplings på et kinesisk gatekjøkken eller pekingand i Beijing? Da skal du se nærmere på våre reiser til Kina og bli inspirert til en kulinarisk drømmereise til et av verdens største land.
God appetitt!
TourCompass – Fra turist til eventyrreisende