TRYGGHETSGARANTI - LES MER
85 29 54 24
Åpent i dag kl 10 - 16 | Se åpningstider
ForsideNyheter og reiseartiklerPantanal – Et slaraffenland for dyreelskere

Pantanal – Et slaraffenland for dyreelskere

24.04.2019
Vis alle innlegg

Pantanal i Brasil er et hjemsted for helt spesielle dyrearter, og her kan du oppleve fenomenale natureventyr.

Her skal du ut på safari både til lands og til vanns, slik at du virkelig får nærkontakt med dyrene.

Bli med til Pantanal – et område du aldri har sett maken til!

Hva er Pantanal?

Med sine mer end 200.000 km2 betegnes Pantanal, som ligger sør i Brasil, som verdens største ferskvanns-våtområde.

Et våtområde er et område som i kortere eller lengre tid er meget fuktig eller står under vann. I tillegg vil du vanligvis finne mange større og mindre elver og sjøer, og slik er det også i Pantanal.

Når det er regntid i Pantanal, mellom november og mars, går elvene og sjøene i området over breddene sine og danner uendelig mange elveløp, sjøer, sumper, marskland og derfor også mange små, frodige øyer.

I den tørre perioden i Pantanal, fra april til oktober, trekker vannet seg flere steder tilbake til elvegrensene. Det er likevel fremdeles meget vått i de lavtliggende landskapene i Pantanal, selv i den tørre perioden.

På grunn av områdets unike landskap, allsidige dyreliv og økosystem er Pantanal oppført på UNESCOs liste over verdens naturarv.

Pantanals imponerende dyreliv

En av de viktigste grunnene til å reise til Pantanal er områdets fascinerende dyreliv.

De åpne landskapene i Pantanal skaper også fantastiske muligheter til å få øye på mange forskjellige dyrearter

Her kan du lese om 7 av de helt spesielle dyrene du kan møte på reisen din:

Hyasintara

Pantanal er hjemsted for ikke mindre enn 600 forskjellige fuglearter, og den mest berømte av dem alle er uten tvil hyasintaraen – en blåfarget papegøye med gule markeringer ved øyne og nebb.

Hyasintaraen er verdens største papegøyeart. Den kan måle hele 100 cm fra toppen av hodet til halespissen og ha et vingespenn på mer enn 120 cm. Den er også ganske sjelden. Pantanal er et av de stedene der den den lever vilt, så her har du ganske gode muligheter til å få øye på denne vakre fuglen.

Kapivar

Kapivaren er verdens største gnager og er i familie med marsvinet.

Gnageren er lett å kjenne igjen på sin nesten firkantede snute, og den ligner egentlig også på et forvokst marsvin! Kapivarer er gode svømmere, og det er nesten en nødvendighet hvis man vil bo i Pantanal. Den kan holde pusten under vann i opptil 5 minutter.

Kapivarer lever primært av gress og vannplanter, så våtlandsområdet er et perfekt habitat for dem.

Kaiman

Yacare-kaimanene, som lever i Pantanal, er i familie med de store alligatorene. Kaimanene er imidlertid mindre enn alligatorene. Hannene kan bli opptil 2,5 meter lange, mens hunnene bare får en lengde på ca. 1,5 meter.

Kaimaner lever primært av piratfisk, men de spiser også insekter, slanger og av og til også kapivarer.

Tilbake i 1992 var Yacare-kaimanen en truet dyreart, for skjellhuden dens var ettertraktet. Men etter at det ble innført forbud mot å jage dyrene, er heldigvis antallet kaimaner nå steget til nye høyder.

Tapir

Tapiren er et unikt pattedyr som ligner en blanding av gris og maursluker (maurslukere finner du forøvrig også i Pantanal).

Tapiren kan få en kampvekt på helt opptil 300 kg. Den har bevegelig snute som er godt egnet til å rote rundt i skogbunnen og finne de fruktene tapirer lever av. Tapirunger blir født med tydelige markeringer i form av striper og flekker, men de forsvinner når dyrene er blitt noen måneder gamle. Tapiren er i høy grad et nattdyr og våkner sent på ettermiddagen for å sette kursen mot vannhullene.

Piratfisk

På din reise i Panatal har du også gode muligheter til å se de beryktede, kjøttetende piratfiskene.

I våtområdet lever det tre forskjellige arter av denne fisken. De har ett fellestrekk: utrolig skarpe tenner.

På en fisketur kan du prøve å fange en av de glupske fiskene som lever i Pantanals elver.

En voksen piratfisk kan bli mellom 25 og 33 cm lang, og mange av dem har gullfarget kropp. Selv om fisken er kjent for å være kjøttetende, lever piratfisk faktisk også av diverse planter.

Oter

I Pantanals våtområder lever den brasilianske kjempeoteren, og den kan bli nesten 2 meter lang.

Elvene er fulle av fisken oterne lever av, og de bygger hulene sine ved elvebreddene.

Selv om oterne kan være litt sky, kan du likevel være så heldig å få øye på dem fra en safari-jeep i nærheten av elvene. Mulighetene er også gode fordi oterne er ganske aktive om dagen. I dag er de store oterne dessverre en utrydningstruet dyreart fordi de i mange år ble jaget pga. den fine pelsen.

Ozelot

I den nordlige delen av Pantanal kan du, med litt flaks, få øye på den majestetiske jaguaren. Lengre ned mot sør kan du møte ozeloten – et annet flekket kattedyr.

Ozeloten er mindre enn jaguaren, men til gjengjeld er det større sannsynlighet for å få se den.

Du har de beste mulighetene til å oppleve kattedyret på en kvelds- eller nattsafari, for ozeloten jager om natten. Sammen med guiden din speider du etter de reflekterende gulaktige katteøynene i Pantanals våtområder – for ozeloten er, i motsetning til mange andre kattedyr, overhodet ikke redd for vann.

3 våte fakta om Pantanal

Pantanal har et unikt dyreliv, men det kan også nevnes andre interessante og ikke minst våte fakta:

1: I Brasil finner du Pantanal i den sørlige delen av landet, men faktisk brer våtområdet seg ut over hele 3 land – Brasil, Bolivia og Paraguay – og utgjør rundt 3 % av verdens samlede våtområder. I regnperioden utgjør Pantanal et areal på over 200 000 kvadratkilometer.

2: Navnet ”Pantanal” er portugisisk og betyr ”sump” – et meget passende navn på våtområdet!

3: I den regnfulle perioden er så mye som 78 % av Pantanal dekket av vann. Det betyr at hele veistrekninger stenges, for man kan ganske enkelt ikke kjøre her på grunn av de store vannmengdene.

Du kan bli med til Pantanal på denne reisen:

En reise til Pantanals enestående og helt spesielle natur- og dyreliv er noe du sent vil glemme.

Pakk kofferten og legg ut på et eventyr i verdensklasse.

TourCompass – Fra turist til eventyrreisende