TRYGGHETSGARANTI - LES MER
85 29 54 24
Stengt i dag | Se åpningstider

Penger på Cuba

08.05.2019
Vis alle innlegg

Merk: Cuba endret fra 1. januar 2021 valutasystemet sitt til kun å ha én offisiell valuta: cubansk peso (CUP). Derfor er blogginnlegget nedenfor foreldet. Les mer om den cubanske valutaen i vår praktisk info.

Cuba har en fascinerende og kompleks historie, som også har påvirket pengesystemet i landet.

Det kan være litt forvirrende å sette seg inn i systemet, for det er helt annerledes enn det vi kjenner til fra Norge.

Derfor har vi laget en guide som introduserer Cubas valutasystem.

The Dual System

Cubas valutasystem kalles ”The Dual System”.

I praksis betyr det at det brukes to forskjellige valutaer i landet.

På 1990-tallet var Cuba i økonomisk krise. Under krisen ble det utviklet en ny valuta for å styrke landets økonomi. Den nye valutaen skulle brukes av turister og til internasjonal handel, mens den allerede eksisterende valutaen ble brukt av lokalbefolkningen til handel internt i landet.

Derfor har Cuba nå offisielt to valutaer:

  • Opprinnelig peso (CUP)
  • Konvertibel peso (CUC)

Da man introduserte CUC var det meningen at den skulle være en valuta for turister, men etter hvert er den nye valutaen blitt mer utbredt, så lokalbefolkningen har også fått mulighet til å bruke den.

CUP er mindre verdt enn CUC, og dette har skapt sosial ulikhet i landet. Alle som er lønnet av staten blir nemlig betalt i CUP, og er derfor dårligere stilt enn de som kan få betalt i CUC.

Kontanter på Cuba

Det er ikke mulig å kjøpe cubansk valuta før du drar til Cuba, så sørg for å ha med deg euro, pund eller USD på reisen. Den medbragte valutaen kan du veksle til konvertibel peso (CUC) når du lander. Vær oppmerksom på at det legges til et gebyr på 10 % for å veksle USD, så derfor anbefaler vi deg å ta med euro eller pund.

Du kan oppleve at cubanerne kun kan gi deg vekslepenger i CUP, selv om du har betalt med CUC. Hvis dette skulle skje, kan du bruke dem til drikkepenger, på små kafeer. markeder og i lokale butikker.

Hvor kan jeg veksle penger på Cuba?

Når du ankommer Havanna, er det lurt å veksle penger til de første dagene på flyplassen. Det ligger et vekslekontor (Cadecas) på flyplassenn.

I byen kan du veksle på vekslekontorer (Cadecas) eller i bankene BFI eller Metropolitano (de andre bankene handler ikke med CUC). Husk å ha med deg passet ditt når du veksler penger.

Når du veksler penger, skal du passe på at de sedlene du har med deg er hele, ellers vil ikke vekslekontorene ta imot dem. Sørg også for å veksle til små sedler, så cubanerne lettere kan gi deg vekslepenger når du handler.

Sjekk også at du faktisk får konvertibel peso (CUC), den valutaen du som turist skal bruke. Opprinnelig peso (CUP) har ansikt på sedlene, og det er ikke denne valutaen du som turist skal bruke.

Husk: Man kan ikke kjøpe eller selge cubansk valuta utenfor Cuba, så husk å veksle tilbake på flyplassen før du reiser hjem igjen.

Kan jeg ta ut penger på Cuba?

Generelt kan du ta ut penger der du kan veksle penger – altså på flyplassen, på vekslekontorer (Cadecas) og i BFI- eller Metropolitano-banker.

Det er kommet minibanker (ATM-automater) i de fleste store byene på Cuba, men ikke alle aksepterer utenlandske VISA-kort. Spesielt ikke hvis VISA-kortet stammer fra en amerikanskeid bank. Mastercard brukes meget lite, så ta heller med deg VISA-kortet ditt til å ta ut penger.

Du hender at man kan bruke VISA-kort på større hoteller og restauranter. Men ikke forvent det.

Husk: Når du tar ut penger, legges det til et gebyr på ca. 3 % + det gebyret banken din beregner for å ta ut penger i utlandet.

TourCompass – Fra turist til eventyrreisende