Når du reiser og flyr over flere tidssoner, kan du oppleve jetlag.
Men hvorfor får man jetlag? Og hva kan du gjøre for å unngå det?
Lær mer om jetlag og få 7 tips til hvordan du kan unngå jetlag på din reise.
Kroppen har en indre klokke som styres av ulike hormoner som produseres på bestemte tider av døgnet. Kroppen din er derfor tilpasset den tidssonen du lever i til daglig.
Når du reiser inn i andre tidssoner, mot øst eller vest, må kroppen sin tilpasse seg den nye tidssonen, og det betyr at du kan få jetlag.
Noen mennesker har vanskeligere for å tilpasse seg nye tidssoner enn andre. Generelt sies det at det er lettere for kroppens indre klokke å reise vestover enn østover, fordi man da følger solen og forlenger døgnet.
Hvis du er blant dem som blir sterkt påvirket av jetlag, kan følgende 7 tips for å unngå jetlag kanskje hjelpe deg når du reiser.
Husk at du kan få jetlag på både ut- og hjemreise, så de 7 følgende tipsene kan du også gjerne brukes til hjemreisen – spesielt hvis du skal raskt i gang med hverdagen igjen.
Prøv, så vidt det er mulig, å tilpasse døgnrytmen din til reisemålet et par dager før avreise. Det vil si: når du reiser vestover, skal du legge deg senere og stå senere opp enn det du er vant til.
Når du flyr mot øst, kan det være en god ide å gå til sengs en time eller to tidligere enn du pleier et par dager før avreise.
Når du flyr vestover, kan det være en god idé å gå senere i seng og stå senere opp enn det du er vant til i
Still dessuten klokken din på lokal tid så snart du setter deg ned i flysetet. Da kan du bedre følge den lokale døgnrytmen og venne deg til den nye tiden. Det vil også si at hvis det er natt på reisemålet ditt, skal du prøve å sove. Hvis det er dag, skal du holde deg våken.
Ta med deg ting som kan hjelpe deg til å sove, f.eks. sovemaske, ørepropper, en reisepute og en varm genser.
De måltidene vi spiser i løpet av en dag bidrar til å regulere den indre klokken og rytmen til kroppen vår.
Hvis du spiser måltidene dine etter den nye tidssonen et par dager før avreise, kan du derfor hjelpe kroppen din til å komme seg raskere over jetlag.
Det er bra å få litt mosjon før du skal ut og fly, for det kan hjelpe kroppen din til å bli sliten og avslappet mens du glir avgårde over skyene. Gå f.eks. ut til gaten på flyplassen og ta trappene i stedet for heisen.
Hvis du må holde deg våken på reisemålet etter flyturen, bidrar en tur til fots også til å holde kroppen din i gang og energinivået oppe, slik at du ikke blir for trøtt før sengetid.
Du har kanskje allerede opplevd det. Etter en helaften på byen med litt for mye alkohol, er sjansene store for å få tømmermenn. Og en stor del av dette skyldes dehydrering og mangelen på søvn.
På samme måte kan dehydrering også gi deg jetlag-symptomer, og det er derfor viktig å drikke mye væske og unngå alkohol, for dette kan ødelegge søvnen din og dermed også forsøkene på å tilpasse deg til den nye døgnrytmen.
Det blå lyset fra mobiltelefonen din gjør det vanskeligere for kroppen din å falle i søvn.
Så hvis du skal sove på flyreisen, skal du prøve å slå av telefonen, nettbrettet og andre elektroniske skjermer én time før du skal sove.
Når du ankommer, er det lurt å følge tiden på reisemålet. Det vil si at hvis det er morgen, skal du helst holde deg våken til det igjen er sengetid.
Sollys påvirker vår indre klokke. Så hvis du kommer til reisemålet ditt om morgenen, er det lurt å gå en tur utendørs, for sollyset vil gi deg mer energi.
Hvis du likevel har problemer med å holde deg våken, kan du ta en kort lur. Men husk å sette på vekkerklokken! Hvis du faller i dyp søvn midt på dagen, blir det kanskje vanskelig å sove når natten kommer, og du vil få større problemer med å tilpasse deg den nye tidssonen.
En effektiv lur bør som hovedregel vare i rundt en halv time og ikke lenger enn to timer.
God reise!
TourCompass – Fra turist til eventyrreisende