Røde drakter, okerfarget hår og fargerik hodepryd.
Det er bare noen av de forskjellige afrikanske stammenes særtrekk.
Stammene er like forskjellige når det gjelder tradisjoner som når det kommer til utseendet. Noen stammer har spesielle spyttritualer, andre har danseritualer, mens andre igjen er kjent for sine ritualer i forbindelse med giftermål.
Bli med til Afrikas fascinerende stammefolk!
I Afrika finnes det rundt 3.000 stammer som snakker mer enn 2.000 forskjellige språk.
Den afrikanske befolkningen har gjennom tidene gjennomgått store forandringer. Noen stammer er utdødd, mens andre har slått seg sammen, er splittet opp eller er oppstått pga. koloniseringen av kontinentet.
I Afrika kan du med egne øyne oppleve flere forskjellige grupperinger av disse fascinerende stammefolkene.
Les mer her, og bli bedre kjent med seks forskjellige stammefolk fra Afrika, alle med sine individuelle kjennetegn og ritualer.
San-stammen regnes av flere eksperter for å være et av verdens eldste folk, og de var høyst sannsynlig de første beboerne i den sørlige delen Afrika.
San-folket har levd som jegere i mange tusen år. En integrert del av jegerkulturen er healingdansen. Og denne dansen går gjennom en hel natt.
Landsbyens eldre og healere danser rundt bålet, mens de chanter og puster dypt og regelmessig til de oppnår en transelignende tilstand. Seansen overværes av alle i landsbyen, og san-folket mener at transen kan skape kontakt med de døde eller kurere sykdom.
I dag er det ca. 100.000 medlemmer igjen i San-stammen, som også kalles buskmenn. De kan gjenkjennes på den karakteristiske klikkelyden de lager når de snakker.
Stammen lever i flere forskjellige afrikanske land, blant annet Namibia og Sør-Afrika.
Det største folkeslaget i Sør-Afrika er zuluene, men det har ikke alltid vært slik.
Zuluene stammer nemlig fra det østlige Afrika, de kom til Sør-Afrika under en folkevandring for mange hundre år siden.
Zuluene er en del av den gruppen stammer som snakker bantu-språket. Bantu-talende stammer har tradisjon for at brudgommens familie forhandler betingelsene for bryllupet med brudens familie. Denne tradisjonen kalles for lobola.
Nelson Mandela skal etter sigende ha gitt 60 kuer i brude-lobola til sin kommende kone, Craca Machels, familie.
Et av kjennetegnene til denne stammen er perler i alle verdens farger, utskårne ting og kurver. Men de tradisjonelle klesdraktene brukes bare ved spesielle begivenheter i livet, som bryllup og død.
Masaiene holder til i de østafrikanske landene Tanzania og Kenya.
Når man ser dem, er man er ikke i tvil. Den røde klesdrakten, kaldt shuka, de piercede øreflippene og fargerike smykkene er alle kjennetegn for masaiene. Stammen snakker språket maa, men mange av dem kan også snakke swahili.
Masaiene er kjent som gjetere og krigere og passer på de ville dyrene. De lever nemlig kun av geiter, får og kveg.
Stammen har en meget spesiell tradisjon. De spytter. Et spytt betyr nemlig velsignelse, og spyttet er et gjennomgående tema livet igjennom. F.eks. blir det spyttet på spedbarn for å ønske dem et godt liv. Stammefolket mener dessuten at spyttet kan fortelle mye om en person.
I det nordlige Namibia bor himba-folket. Kvinnene i stammen er kjent for sitt utseende: tykt, rødt hår og en spesiell hudfarge.
Denne særegne fargen kommer fra en pasta laget av smør, oker og fett. Pastaen kalles otjize og påføres hver dag på både hud og hår. Kvinnene i stammen bruker pastaen for å ta seg godt ut, og ikke, som man kanskje skulle tro, mot beskyttelse mot sol eller insekter, selv om kremen også beskytter dem mot dette. Himba-menn bruker ikke pastaen.
I dag er det mellom 20-50.000 himbaer igjen. De er kvegoppdrettende, men spiser for det meste grøt laget av maismel.
Hver dag har de ildstedet tent. Den såkalte hellige ilden, okuruwo, er et symbol på stammens forfedre. Dessusen bruker de ilden som et redskap til meditasjon med guden Mukuru.
I Tanzania lever hadzabe-stammen på tilnærmet samme måte som den har levd i rundt 10.000 år.
Stammen dyrker ikke jorden, men lever av det de kan finne i naturen. Mer nøyaktig lever de rundt 1.000 gjenværende medlemmene av hadzabe-stammene i huler nær Eyasi-sjøen ved Ngorongoro og Serengeti i Tanzania.
Stammefolket bruker ikke giftermål. Par blir sammen når de har sovet rundt samme bål i en viss periode. Men hvis de ikke vil være et par lenger, går de fra hverandre. Og finner andre partnere eller forblir alene.
I stammen er oppgavene fordelt. Barn og kvinner finner føde som bær, røtter og frukt, mens mennene sanker honning og jager.
Noen av deres viktigste redskaper er kokekar i, kniv og pil og bue. Hvis de har dette, klarer stammemedlemmene seg uten så mye annet. Buen og pilene lager de selv av sener fra f.eks. giraffer, og pilene blir drepende når de settes inn med giften fra ørkenrosen.
I den sørøstlige delen av Afrika holder swazi-stammen – også kjent som swati – til. Stammen snakker bantu-nguni-språket, bor i Sør-Afrika og Swaziland, og var i begynnelsen en del av ngunistammen.
Et av stammens spesielle særtrekk er at de de danser den såkalte rørdansen, i hele 8 dager til ende. Dansens primære formål er å hylle dronningen og bevare ugifte kvinners uskyld. De har også andre danser, f.eks. regndans. Med disse spektakulære dansene er det ikke så rart at swaziene er kjent som den kongelige dansestammen.
Swazistammen er sterkt opptatt av å ta vare på gamle tradisjoner, som dansen, men de holder også fast på sine tradisjonelle seremonier, religiøse overbevisninger og helbredelsesmetoder.
Stammen er kjent for sin fargerike klesdrakt, og hva de har på seg avhenger blant annet av kjønn, alder og sivil status. Gutter i 3-8-årsalderen er iført et stykke skinn, mens jentene har skjørt av gress eller stoff og perlekjede. Ugifte voksne menn har på seg skinn og perlesmykker, mens ugifte kvinner bruker stoffkjole og har håret oppsatt i en knute.
Hvis du har lyst til å se og oppleve en afrikansk stamme, er det gode muligheter til det på reisene våre.
Alt etter hvor reisen din går kan du bli kjent med forskjellige stammer.
TourCompass – Fra turist til eventyrreisende