TRYGGHETSGARANTI & SPAR 3.000 KR. PÅ UTVALGTE TANZANIA-REISER

Tips i USA

01.10.2024
Vis alle innlegg

Tipsglass på en kafé

I USA er ikke tips bare en vennlig gest, men en viktig del av lønnsstrukturen for mange arbeidere i tjenesteytende næring.

Dette systemet dateres tilbake til begynnelsen av det 20. århundre og har utviklet seg til en implisitt forventning for både forbrukere og ansatte i hverdagen.

Så når bør du tipse i USA? Og hvor mye bør du tipse?

Les vår guide til tipsing i USA nedenfor.

Hvorfor er tips så viktig i USA?

I motsetning til i mange andre land hvor servicepersonell får en grunnlønn som de kan leve på, er lønningene svært lave i mange serviceyrker i USA.

Dette betyr at ansatte som servitører, bartendere og hotellansatte i stor grad er avhengige av tips for å få en tilstrekkelig inntekt.

Lovgivningen tillater en lavere lønn enn den føderale minimumslønnen for arbeidstakere som mottar tips, forutsatt at tipsene sikrer at arbeidstakeren oppnår gjeldende minimumslønn.

Hvor mye bør du tipse i USA?

Kelneren tar imot en kopp og tips fra et bord på en kafé

Tips beregnes vanligvis som en prosentandel av den totale regningen, men beløpene kan variere mer basert på servicekvalitet og personlig tilfredshet.

Det er vanlig å tipse mellom 15 og 20 % av regningen, avhengig av bransjen der du tipser.

Her kan du se hvor mye det er vanlig å tipse forskjellige yrker.

Restauranter

I restauranter er det vanlig å tipse minst 15 % av regningen.

Ved 15 % har du fått det du bestilte, men ikke mye mer enn det. Ved 18–20 % har du fått god service. For eksempel kan dette være at servitøren kommer til bordet ditt for å fylle vannglasset ditt og å spørre om alt er greit. Tips på mer enn 20 % gis vanligvis for utmerket service.

Hotell

Når du tipser portere og pikkoloer på hoteller, er det vanlig å tippe 1–2 dollar per kolli bagasje. Det er også normalt å tipse rengjøringspersonalet, og her er beløpet vanligvis rundt 3–5 dollar per rom per dag.

Drosjesjåfører

Det er normalt å tipse drosjesjåfører 15–20 % av regningen, men minimum 2 dollar per tur. Dette gjelder også når du bruker apper som Uber og Lyft.

Hvordan tipser jeg?

Betaling på en restaurant

Tipsing kan gjøres på mange måter, og hvis du kommer fra et land der tips ikke er vanlig, kan det føles unaturlig.

Et godt forslag er at du alltid bør ha en bunke dollarsedler på deg, slik at du enkelt kan tipse med kontanter når det ikke er mulig på andre måter.

Når du tipser i en drosje, er den enkleste måten å gi penger direkte til sjåføren. Hvis du bruker apper som Uber eller Lyft, er det også mulig å «tipse» via appen på slutten av turen.

Når du har spist på en restaurant eller kafé, vil det ofte være et alternativ på betalingsterminalen der du kan velge å legge til en prosent du vil tipse (les mer om dette nedenfor). Hvis dette alternativet ikke er tilgjengelig, kan du tipse ved enten å la kontanter ligge igjen på bordet der du har spist, eller du kan gi pengene direkte til servitøren din.

I barer vil det også være et alternativ å tipse på betalingsterminalen, direkte til bartenderen eller i et såkalt «tipping jar», som er en krukke på disken der du kan legge penger i.

Foreslåtte tips

Når du spiser på en restaurant eller kafé, har den teknologiske utviklingen medført at det har blitt mer regelen enn unntaket at kundene presenteres med foreslåtte tips på betalingsterminalen.

Dette kan være nyttig for deg, slik at du ikke trenger å tenke for mye på hvor mye du «burde» tipse.

I sjeldnere tilfeller, men i tillegg til en standard prosent tips blir lagt til regningen, kan ekstra tips også bli foreslått på betalingsterminalen, noen ganger mer enn 20 %. Dette kan skape forvirring eller legge økt press på deg for å tipse mer enn du vil, spesielt når servitøren står rett ved siden av deg. Dette er imidlertid helt frivillig, og du bør tipse det du mener er rimelig.

Vær oppmerksom på at det også står «sales tax» på de fleste regninger. Dette bør ikke forveksles med tips, da «sales tax» bare er en prosentandel av beskatningen på regningen.

Hva skjer hvis du ikke tipser i USA?

I prinsippet skjer ingenting hvis du ikke tipser i USA. Tips er ikke påkrevd ved lov, så det er ingenting som hindrer deg i å ikke tipse.

Men husk at tips er en stor del av servicekulturen i USA, og at mange amerikanere stoler på tipsen de tjener for å få endene til å møtes. Du bør også være klar over at noen amerikanere vil betrakte deg som uhøflig hvis du ikke tipser. Dette kan være ledere, servitører eller andre tjenesteleverandører.

Når bør du ikke tipse?

Supermarked i USA

Som en tommelfingerregel er det en god idé å tipse når du får en tjeneste i USA, men det er unntak der tips ikke er typisk.

Servitørene som tar med maten til bordet ditt, forventer vanligvis et tips, men hvis du kjøper maten i kassen eller i et supermarked, er tipsing ikke vanlig. Dette er også tilfelle i noen hurtigmatrestauranter, hvor du bestiller og henter maten i kassen.

Noen ganger tips er også allerede inkludert i regningen. Her vil det vanligvis bli oppgitt som gratuity på regningen, og i disse tilfellene trenger du ikke å tipse mer.

Må du fortsatt tipse selv om tjenesten er dårlig?

Nei. Du bør ikke tipse i USA hvis du opplever dårlig service.

Det avhenger imidlertid mye av hvor du får tjenesten. Hvis du får dårlig service hos for eksempel en frisør, trenger du ikke å tipse, men det er en litt mer unik situasjon hvis du opplever dårlig service i en restaurant.

Selv om du har fått dårlig service i en restaurant, er det fortsatt vanlig å tipse rundt 10 %. Pengene går til servitøren, så hvis maten er kald eller kommer veldig sent, er det vanligvis en feil fra kjøkkenet, og ikke servitørens feil. Her bør du huske på at servitørene noen ganger blir betalt under minimumslønnen, så med mindre servitøren har gitt deg dårlig service, er tips fortsatt normalt.

Vil du oppleve USA?

Selv om tips kan føles unaturlig, er det en helt naturlig del av å oppleve den lokale kulturen på en reise i USA, og etter de første gangene vil det bli en helt naturlig del av reisen.

Er du klar til å oppleve USAs unike kultur?

Vi hjelper deg gjerne hvis du har spørsmål.

TourCompass – fra turist til eventyrreisende

Se våre reiser til USA nedenfor: