TRYGGHETSGARANTI - LES MER
85 29 54 24
Stengt i dag | Se åpningstider

Vaksiner til Afrika

15.05.2024
Vis alle innlegg

Kart over Afrika og en sprøyte

Det er ikke alltid så lett å finne ut om man virkelig trenger å vaksineres når manu skal til et land i Afrika.

I dette blogginnlegget har vi laget en oversikt over det du skal være oppmerksom på med hensyn til vaksiner i Afrika.

OBS: Vi er spesialister på reiser – ikke reisemedisin. Derfor skal du alltid forhøre deg med legen din. Blogginnlegget ble oppdatert i mai 2024.

Må jeg vaksineres før en reise til Afrika?

Ja, i utgangspunktet må du vaksineres når du skal til Afrika. I noen land er visse vaksiner til og med obligatoriske for å komme inn i landet.

Hvilke vaksiner som anbefales til Afrika avhenger av reisemålet ditt og hvilke vaksiner du tidligere har fått. Hos Folkehelseinstituttet kan du se hvilke spesifikke vaksiner som anbefales for de forskjellige landene.

Kontakt en spesiallege, fastlegen din eller en autorisert vaksinasjonsklinikk i god tid, gjerne minst fire til seks uker før avreise, slik at du kan finne ut om de vaksinene du allerede har fortsatt er gyldige og om du trenger flere.

Når du reiser med TourCompass, får du 20 % rabatt på vaksiner hos Sentrum Reisemedisin. De har klinikker i Oslo og Bergen. Du finner mer informasjon på vår praktisk info-side.

Hva er de vanligste vaksinene for reiser til Afrika?

Internasjonalt vaksinasjonskort

Noen sykdommer som er sjeldne her hjemme kan være langt mer utbredte i afrikanske land, og derfor trenger de fleste å vaksineres før de skal reise dit.

Krav og anbefalinger til vaksiner varierer fra land til land, men de vanligste vaksinene for en reise til Afrika er:

  • Stivkrampe
  • Difteri
  • Hepatitt A
  • Gul feber – avhengig av reisemålet

I tillegg foreslås i noen tilfeller Hepatitis B, tyfus, MMR og polio (som er inkludert i vaksinasjonsprogrammet for barn).

Trenger jeg vaksine mot gul feber?

Kanskje.

Gul feber er en sykdom som spres av en bestemt type mygg som er utbredt i “Gul feber-beltet”. Beltet strekker seg gjennom store deler av Afrika og Sør-Amerika.

Gul feber kan enkelt unngås med én meget effektiv vaksine som tilbys hos spesialleger. Vaksinen skal gis minimum 10 dager før innreise, for det går et par dager før vaksinen får full effekt.

Hvis du reiser til Uganda , må du ha denne vaksinen for å komme inn i landet. Det er ikke et innreisekrav på våre andre afrikanske reisemål, med mindre du har besøkt et land der det finnes gul feber eller har reist via en flyplass i et land der det finnes gul feber, og du har oppholdt deg der i 12 timer eller mer (vær derfor oppmerksom på risikoen for flyforsinkelser og lignende). I slike tilfeller stilles det også krav om denne vaksinen.

Husk å sjekke de aktuelle reglene om gul feber før du reiser.

Malaria i Afrika

Malaria er en annen sykdom som spres av mygg.

Risikoen for å få malaria er generelt størst når det er mye mygg, og det er det spesielt i de varme månedene i tropeområder.

Malaria er en av de mest utbredte sykdommene i Afrika, men den forebygges og behandles enkelt med malariamedisin. Snakk med legen om malariamedisin så snart du vet når du skal reise.

Hvordan forebygger du best malaria?

Den beste måten å forebygge malaria på er å unngå å bli stukket.

Malariamygg kan stikke både dag og natt, men risikoen er størst mellom solnedgang og soloppgang, altså i nattetimene. Men du er ofte beskyttet om natten, for på reisene våre sover du under myggnett.

Smitten forebygges også med medisin og myggmiddel. Vi anbefaler at du kjøper et myggmiddel med DEET, og det får du på reisemålene våre i Afrika. Myggmiddel uten DEET eller tilsvarende virker nemlig ikke på malariamygg.

Det er risiko for å få malaria på alle våre afrikanske reisemål, med unntak av Mauritius og Sør-Afrika. Men det finnes malaria i den nordøstlige delen av Sør-Afrika, der bl.a. Kruger nasjonalpark ligger. Hvis du ikke ønsker å reise i et område med malaria, kan du velge vår malariafri safari.

TourCompass – Fra turist til eventyrreisende