Dyr er fascinerende, og det kommer nok ikke som noen overraskelse at vi i TourCompass elsker dyr!
Det er en kjempeopplevelse å reise ut i verden og utforske dyrelivet. Vi har skrevet mye om The Big Five, men her gir vi dere vårt forslag til The Funny Seven – de morsomme sju. Kanskje du er så heldig å møte en av dem på din neste reise?
Gjødselbillen er en fascinerende skapning som kan lære oss mye om gjenbruk og bærekraft. Disse små insektene er eksperter på å omgjøre møkk til nyttig jord, og de kan til og med trille og dytte 1 141 ganger sin egen vekt!
Gjødselbillens livrett er møkk!
Når den finner en lekker møkkhaug på sin vei, lager billen byttet til kuler og triller det avgårde. Som om billen ikke har nok å gjøre med å dytte møkkulene av gårde, gjør den det endatil med hodet ned og baken i været. Derfor blir den ofte nødt til å ta en pause for å orientere seg og sjekke om den går i riktig retning. Det gjør den ved å kravle opp på kulen og se på stjernene – gjødselbillen er nemlig den første kjente insektarten som bruker stjernene til å navigere.
Hvor kan du møte gjødselbillen? I Afrika, Latin-Amerika, Australia og Asia.
Pangolinen er et merkelig skjelldyr som mest av alt ligner en grankongle med ben. Hele kroppen er dekket av harde skjell som er laget av samme material som neglene våre. Hvis pangolinen føler seg truet, ruller den seg sammen til en kule og er godt beskyttet av de harde skjellene.
En pangolin har ingen tenner, men bruker sin opptil 40 cm lange tunge til å spise termitter, maur og larver, nesten som en maursluker. Faktisk kan den spise 70 millioner insekter i året! Pangolinen bruker magesekken til å “tygge” maten sin ved hjelp av små stein den spiser og innvendige pigger i magen. Begge hjelper til med å kverne det som kommer ned i magen.
Pangolinen er en sterkt truet dyreart, for den jaktes på grunn av sine ettertraktede skjell. De brukes i tradisjonell medisin.
Hvor kan du møte pangolinen? I Tanzania, Sør-Afrika eller Botswana.
Når aardvarken er på jakt etter en maur- eller termittue bruker den sine lange kraftige ben med store, skovleformede negler som gir den en helt uovertruffen evne til å grave. Den er faktisk så effektiv at den kan grave 3-4 meter på bare få minutter. Selv om den stikker hodet rett ned i jorden får den ikke jord i nese eller lunger, for i enden av snuten har den et griselignende tryne. Neseborene er fulle av lange, lyse hår og hudfolder som gjør aardvarken i stand til å lukke neseborene. På jakt etter mat blir den ofte bitt av insekter, men aardvarkens tykke hud beskytter den.
Aardvarken har et godt utviklet forøyelsessystem, noe den absolutt trenger. Insekter er hard kost, så når den stapper i seg maur og insekter fungerer magesekken som en krås. Det betyr at er en muskelmage som trekker seg sammen for å male maten i småbiter.
Hvor kan du møte aardvarken? I Afrika – hvis du er heldig. En aardvark ser du nemlig ikke så lett, for den er et nattdyr.
Flodsvinet er verdens største gnager. Den har fått navnet sitt, fordi den trives så godt i vann.
Øyne, nese og ører sitter høyt oppe på flodsvinets hode, slik at den kan trekke pusten og orientere seg mens den svømmer. Flodsvinet har svømmehud mellom tærne, og det gjør den til en fremragende svømmer. Den kan dessuten holde pusten i opptil 5 minutter. Det er en god egenskap når den skal flykte fra rovdyr og finne mat i vannet.
Som andre gnagere vokser flodsvinets tenner kontinuerlig, og dyret sliter dem ned ved å spise gress og planter. Maten den liker er vanskelig å fordøye, så derfor spiser den sin egen avføring. Det gjør den for å fordøye maten to ganger og få den næringen den trenger.
Flodsvinet er et sosialt dyr som gjerne lever i flokker på 40 dyr. De kommuniserer med hverandre ved å bjeffe, fløyte og male.
Hvor kan du møte flodsvinet? I Sør-Amerika
Synes du denne fuglen ser forhistorisk ut? Da ligger du ikke helt feil. Treskonebbet er nemlig en etterkommer av dinosaurene som levde for flere hundre millioner år siden. Den er omkring 150 cm høy, med et 20 cm langt nebb.
Nebbet kan lage en “klappende” lyd, som både tiltrekker partnere og avskrekker rovdyr. Denne lyden er blitt sammenlignet med lyden av et maskingevær. Treskonebb bruker dessuten nebbet sitt som et verktøy til å skovle opp vann, slik at den kan avkjøle seg i det tropiske, afrikanske solskinnet. Men nebbets farligste funksjon er som supereffektivt jaktvåpen. Treskonebb kalles også dødspelikan, for den klarer lett å spise en babykrokodille.
Hvor kan du møte treskonebb? Bl.a. i Uganda, Tanzania og Zambia, der den gjerne holder til i sumpområder.
Den gode nyheten er at du ikke trenger å være rask for å få øye på disse langsomme pattedyrene.
Dovendyret er kjent for sine langsomme bevegelser og avslappede personlighet.
Det kommer bl.a. til uttrykk ved at de tilbringer det meste av døgnet med å sove, opptil 20 timer daglig. Til og med magene deres er langsomme. Magen til et dovendyr har fire rom, og det tar opptil en måned å fordøye et måltid.
Men visste du at dovendyr også er utrolig morsomme? I alle fall kan ansiktsuttrykkene og bevegelsene deres være veldig komiske. Å se dem klatre i trær kan være som å se en komedie i langsom film. Takket være de ekstra ryggvirvlene det har i ryggraden kan dovendyret rotere hodet 270 grader i begge retninger. Det ser i alle fall interessant ut.
Hvor kan du møte dovendyret? I Sør- og Mellom-Amerika.
Dette nusselige pungdyret må du bare få med deg når du er i Australia.
Quokkaen er kjent for sine store øyne og for at de alltid smiler – dette er en skikkelig hjerteknuser!
De fleste eksemplarene av denne søte dyrearten, som utgjør 10 000 dyr, lever på øya Rottnest utenfor Australias vestkyst. Quokkaen er gravid i 27 dager, og ungene er hårløse, blinde og rosa når de blir født. Men ungene kan krabbe med en gang, de fødes i morens pung. Der lever de trygt og varmt i rundt 6 måneder. Hvis tragedien skulle ramme og ungen ikke overlever, kan moren føde en ny unge kort tid etterpå. Dette er mulig fordi hun har en annen unge i livmoren i en såkalt hvilende utviklingstilstand.
Hvor kan du møte quoakkaen? På Rottnest-øya i Australia.
TourCompass – Fra turist til eventyrreisende