Bestig Kilimanjaro
Bli med på en av våre turer til Kilimanjaro og bestig det imponerende fjellet ved å følge en av våre 5 forskjellige ruter som alle byr på fantastiske og utfordrende eventyr.
Alle våre reiser til Kilimanjaro kan avsluttes med opplevelser på en safari i Tanzania, badeferie på Zanzibar eller en kombinasjon av safari og Zanzibar.
Nedenfor kan du lese mer om Kilimanjaro og de ulike rutene du kan velge for å bestige Afrikas høyeste fjell.
Tur til Kilimanjaro – Afrikas høyeste fjell
Kilimanjaro ligger i Tanzania, rett ved grensen til Kenya, og er verdens høyeste frittstående fjell.
Det reiser seg 4.065 meter opp over høysletten, som ligger 1.830 meter over havoverflaten. Med en samlet høyde på 5.895 meter over havet (moh.), kan Kilimanjaro også med stolthet kalle seg Afrikas høyeste fjell.
Fjellet består av tre utslukte vulkaner: Kibo med det høyeste punktet Uhuru, 5.895 moh., Mawenzi på 5.149 moh. og Shira som ligger 3.962 moh.
Rutene på Kilimanjaro
Kilimanjaro har i mer enn 100 år vært en magnet for eventyrlystne fjellklatrere. De første forsøkene på å nå toppen ble gjort i siste halvdel av 1800-tallet, men den gangen fantes det ingen fastlagte ruter.
I dag er det flere ruter, og med TourCompass tilbyr 5 forskjellige trekkingruter til toppen av Kilimanjaro. Målet for dem alle er Uhuru Peak, Kilimanjaros topp, som ligger 5.895 meter over havet.
Rutene er forskjellige både når det gjelder hvor på fjellet de går, hvor lang strekningen er og hvor mange dager det tar å gjennomføre den.
Nedenfor får du en oversikt over de viktigste forskjellene mellom rutene.
- 2 ruter starter sørfra: Machame og Marangu
- 2 ruter starter vestfra: Lemosho og Shira
- 1 rute starter nordfra: Rongai
Machame-ruten – også kjent som Whisky-ruten
Machame-ruten starter sørfra og regnes for å være en av de vakreste rutene. Mange som velger Machame-ruten når toppen, spesielt hvis man velger å ha en akklimatiseringsdag og dermed har 6 overnattinger på selve trekkingturen.
Ruten kalles også “Whisky-ruten“, og det skal være fordi denne ruten går i et rolig tempo mod toppen – akkurat som når man nyter en god whisky: langsomt.
Nedstigningen følger Mweka-ruten.
Marangu-ruten – også kjent som Coca Cola-ruten
Marangu-ruten er den letteste og korteste ruten til toppen av Kilimanjaro, og derfor er den også meget populær.
Selv om ruten regnes for å være den letteste, har Marangu-ruten generelt den laveste suksessraten, og det skyldes at man vanligvis har relativt kort tid på seg til å komme opp til fjellets topp. Nettopp derfor har Afrika-safari.dk på forhånd lagt inn en akklimatiseringsdag for å øke sjansene til å nå toppen.
Marangu er den eneste ruten der du overnatter på hytter og ikke i telt.
Ruten er også kjent som “Coca Cola-ruten“, fordi det er mulig å kjøpe brus og snacks underveis. Marangu regnes for å være den ruten med færrest naturopplevelser siden opp- og nedstigningen følger samme rute.
Rongai-ruten
Rongai-ruten starter fra nordøst, like ved grensen til Kenya. På denne ruten får du se mer vakker natur enn på Marangu-ruten og den er lettere å gå enn Machame-ruten.
De fire første dagene på denne ruten vandrer du gjennom meget vakker og uberørt natur, og du har gode sjanser til å se noen av Afrikas berømte dyr. I tillegg er det færre som går Rongai-ruten enn andre ruter. Ruten er flatere på lengre strekninger, og suksessraten er meget høy.
Nordsiden av Kilimanjaro er generelt tørrere enn sørsiden, og derfor foretrekkes Rongai-ruten ofte i måneder med mye regn. Fra Rongai-ruten er det ofte flott utsikt til toppen av Kilimanjaro, og det har man ikke så ofte fra sørsiden.
Nedstigningen følger Marangu-ruten.
Lemosho-ruten
Lemosho-ruten er en av de lengste rutene og den med den aller høyeste suksessraten. Det skyldes de gode akklimatiseringsmulighetene du har på denne ruten.
Lemosho-ruten regnes også for å være den vakreste, for her opplever du både forholdsvis uberørt natur og kan beundre den enestående utsikten til de dramatiske kløftene på Kilimanjaros vestside.
De første par dagene på vandringen kan du være heldig og få se større dyr som antiloper, bøfler og, en sjelden gang, elefanter. Turen går over Shira-platået, et av verdens største høysletteplatåer.
Nedstigningen følger Mweka-ruten.
Shira-ruten
Shira-ruten er nesten identisk med Lemosho, bortsett fra ett viktig punkt: startstedet ligger vesentlig høyere oppe. Pga. den hardere og mere krevende starten er suksessraten på Shira-ruten også lavere.
Startpunktet for Shira-ruten ligger også så høyt at det ikke er store sjanser for å se dyr. Til gjengjeld er landskapet meget variert, med både regnskog, hei og alpinørken.
Nedstigningen følger Mweka-ruten.
Unngå høydesyke
Selv om Kilimanjaro rent teknisk ikke er så vanskelig å bestige, er det en viss risiko for å få høydesyke hvis ikke kroppen får lov til å venne seg til de høydeforskjellene bestigningen innebærer.
Både vandretempo og akklimatisering er viktige elementer for å unngå høydesyke:
Vandretempo
Pole-pole. Denne setningen hører man ofte fra guider og bærere under bestigningen av Kilimanjaro.
Det er swahili og betyr ”ta det rolig”. Og når du bestiger Kilimanjaro er det viktig å ta det rolig og gå langsomt, for da sparer du på kreftene og har bedre sjanser til å nå toppen.
Akklimatisering
Akklimatisering er et annet viktig element for å kunne nå toppen. Akklimatisering betyr at kroppen langsomt kan venne seg til at oksygentrykket blir lavere jo høyere opp du kommer.
I praksis betyr det at man går mange høydemeter oppover i løpet av dagen, og deretter går man ned til samme utgangspunkt eller nesten samme utgangspunkt om ettermiddagen. Prinsippet er ”klatre høyt, sove lavt”. På denne måten venner kroppen seg langsomt til høydeforskjellene og dette øker sjansene for å nå toppen.
På flere av reisene våre er det lagt inn en ekstra akklimatiseringsdag. I tillegg kan du velge en ekstra dag til akklimatisering når du bestiller.
Bærere, innkvartering og forpleining
På reisene våre tar profesjonelle bærere seg av alt utstyret ditt, også telt. Hver dag pakker de teltene sammen og går i forveien til neste overnattingssted, der de setter teltene opp igjen.
All overnatting skjer i telt, med unntak av Marangu-ruten, der det overnattes på enkle fjellhytter med flere senger på hvert rom.
Kokker tilbereder maten, og hver morgen starter du med en solid frokost som gir deg nok energi til dagens vandring. Avhengig av hvilken dag det er, får du enten med deg en lunsjpakke eller spiser et varmt måltid i leiren når du kommer frem. Middag serveres i et middagstelt eller på et teppe utenfor.
Været på Kilimanjaro
Klimaet på Kilimanjaro er sterkt påvirket av passatvindene.
Sørøstpassaten fra Det indiske hav fører med seg mye fuktighet som faller som regn eller snø på Kilimanjaros fjellsider. Nordøstpassaten er en tørr, men sterk vind.
Det betyr at mars, april og mai er de våteste månedene på fjellet, med regn i den nederste delen og snødekke, klar luft og vind høyere oppe.
Fra juni til oktober er det vanligvis tørt og klart vær.
I november regner det også, men ikke så mye som i perioden mars til mai.
Fra desember til mai er det vanlig å oppleve snø og minusgrader (spesielt om natten) over tregrensen.
De beste månedene for bestigning av Kilimanjaro er januar, februar og fra juni til oktober, men fjellet kan bestiges året rundt så lenge du er forberedt på at det ikke er noen garantier for været. Det kan være store variasjoner fra år til år. Derfor er det viktig å være godt forberedt utstyrsmessig, uansett når du velger å bestige Kilimanjaro.
Må du være fjellklatrer for å bestige Kilimanjaro?
Nei, du behøver ikke være fjellklatrer for å bestige Kilimanjaro.
Til forskjell fra de fleste andre fjellene med tilsvarende høyde krever det ikke noe spesielt fjellklatringsutstyr for å bestige Kilimanjaro.
Det er likevel viktig at du er i vanlig god form, og at du har klær og annet utstyr som tåler kulde, vind og nedbør, spesielt over tregrensen.
Sist men ikke minst må du ha viljen og lysten til å bestige dette majestetiske fjellet.
Har du spørsmål?
Vi har samlet all praktisk informasjon om Kilimanjaro på vår side ”Praktisk informasjon”. Her kan du lese mer om vær, vegetasjonssoner, høydesyke, pakkelister og mye mer.
I tillegg er du som alltid hjertelig velkommen til å kontakte reisekonsulentene våre. De besvarer gjerne alle dine spørsmål om bestigning av Kilimanjaro, kombinasjonsmuligheter eller våre andre reiser til Afrika.
Vi gleder oss til å hjelpe deg til å dra ut på ditt livs reise.
TourCompass – Fra turist til eventyrreisende