Gled deg til å oppleve Madagaskars høydepunkter, med lemurer i Andasibe og Ranomafana, historiens sus i Antananarivo, naturen i Isalo og selvfølgelig de uberørte, hvite sandstrendene.
Gled deg til å oppleve Madagaskars høydepunkter, med lemurer i Andasibe og Ranomafana, historiens sus i Antananarivo, naturen i Isalo og selvfølgelig de uberørte, hvite sandstrendene.
Unik natur, fantastiske landskap, spennende historie og kultur, masse folklore, vennlige mennesker og god mat – Madagaskar har alt!
Denne rundreisen til de absolutte høydepunktene på Madagaskar begynner med et besøk i Andasibe-Mantadia nasjonalpark. Sammen med en lokal guide skal du gå på utkikk etter lemurer, kameleoner og pinnedyr.
Deretter fortsetter turen sørover, gjennom kulturelle sentre der håndverk har blitt utviklet og raffinert i århundrer, før du kommer frem til enda flere naturhøydepunkter. Først går ferden til Ranomafana-regnskogen, der enda flere lemurer og kameleoner venter, og deretter til den fantastiske nasjonalparken Isalo, der du skal gå på fottur i det unike landskapet, som er formet av vær og vind over tusener av år.
Reisen avsluttes på Sør-Madagaskar med majestetiske baobabtrær, og med Anakao som base kan du oppleve enda mer natur og slappe av på vakre, uberørte strender.
Før du vender snuten hjemover, får du muligheten til å dykke inn i Madagaskars fascinerende historie i hovedstaden Antananarivo.
I dag er det avreise fra den valgte flyplassen. Reisen går – med mellomlanding(er) underveis – til Madagaskar, den store røde øya i Det indiske hav.
Du ankommer Madagaskars hovedstad Antananarivo, der du blir møtt av vår lokale partner på flyplassen.
Vi anbefaler at du veksler inn euro til den lokale valutaen ariary på flyplassen. Partneren vår kan hjelpe deg med dette. Hvis du vil kjøpe et lokalt SIM-kort, er det også en god idé å gjøre dette på flyplassen. Deretter blir du kjørt til hotellet, der du skal tilbringe én natt.
Du har resten av dagen til fri disposisjon.
Etter frokost er det avreise fra hovedstaden – som du heldigvis vender tilbake til på slutten av denne reisen. Men først går ferden østover.
Målet for dagens reise er den kjente nasjonalparken Andasibe-Mantadia, som ble grunnlagt av franskmennene i 1970.
Men først må du komme deg ut av hovedstaden.
Antananarivo ligger i det sentrale høylandet. Det finnes 18 forskjellige stammer på Madagaskar, og den dominerende stammen her i høylandet er Merinas. De har sine røtter i Sørøst-Asia, og da de ankom øya for mer enn 1000 år siden – trolig i utskårne kanoer – bragte de med seg ris. De slo seg ned i det sentrale høylandet og anla rismarker, som fortsatt dominerer landskapet i dag. Mange steder har risdyrkingsterrasser blitt anlagt på rekke og rad ned åssidene og fjellsidene, og det føles nesten som om du er på Bali.
Idet du kommer lenger øst, endres landskapet. Åsene blir høyere og skogene tettere, og veien får flere hårnålssvinger.
Du har med matpakke, som inntas underveis på turen.
Du ankommer Andasibe-Mantadia om ettermiddagen, og resten av dagen har du til egen disposisjon for å ta inn omgivelsene og den vakre naturen.
Det sier seg selv at et av de absolutte høydepunktene på en reise til Madagaskar er den endemiske halvapearten lemurene. Det finnes over 100 ulike lemurarter, og så sent som i 2020 ble nok en tidligere ukjent art oppdaget.
Andasibe-Mantadia er et av de beste områdene i Madagaskar for å se lemurer, og du har veldig gode sjanser til å få øye på dem her – særlig den største av dem alle, nemlig indri-lemuren.
Det krever imidlertid at du får en ordentlig tidlig start på dagen, så allerede ved soloppgang går ferden ut til nasjonalparken, der du vil gå på «jakt» etter lemurer sammen med en guide og en «spotter».
Du vil sannsynligvis høre indri-lemurene før du ser dem. Ropene deres er som en krysning mellom skrik og sang, og kan høres opptil 5 km unna. Lyden er gjennomtrengende – og helt magisk. Det er vanskelig å ikke få gåsehud når de begynner å «synge». Det er nesten som om de umiddelbart etter soloppgang kaller til hverandre med de gjennomtrengende stemmene sine for å sjekke med hverandre om alle har det bra – om alt har gått som det skal gjennom hele natten.
Spotterens trente øyne vil forhåpentligvis oppdage en indri-familie oppe i trærne, og da handler det bare om å ta deg frem gjennom skogen slik at du får det beste utsynet til dem. Noen ganger sitter de høyt oppe i tretoppene, men du kan også være heldig nok til å se et par unge, lekne lemurer som hopper fra gren til gren litt nærmere bakken – men som alltid med ville dyr er det ingen garantier.
Det finnes selvsagt også mange andre dyr i nasjonalparken. Du kan være heldig nok til å se bambuslemurer, sifakalemurer, brunmakier og kameleoner, og det er også et rikt fugleliv.
Til lunsj drar du tilbake til hotellet, der maten står klar. Du får også anledning til å hvile litt – eller kanskje ta en dukkert i bassenget. Du kan også velge å gå på en spasertur i området og ta inn den vakre naturen på egen hånd.
Mot slutten av dagen venter en annen utflukt i nasjonalparken på deg med den lokale guiden, som skal vise deg frosker, pinnedyr, fugler – eller andre skapninger som kommer deres vei. Det biologiske mangfoldet i parken er enormt, og det er derfor alltid noe å se.
Etter en smakfull middag på hotellet er det dags for en god natts søvn.
Fra Andasibe-Mantadia går ferden i dag tilbake til hovedstaden Antananarivo. Kjøreturen varer ca. 4 timer, så du kommer til «Tana», som byen ofte kalles, akkurat i tide til lunsj.
Etter lunsj kan du be sjåføren og guiden om å stoppe innom en av de mange bensinstasjonene du finner på Madagaskar, slik at du kan kjøpe deg litt snacks, brus, iskaffe eller annet.
Sør for Tana skal du faktisk kjøre på en av de mest legendariske veiene i Madagaskar, nemlig RN7. Dette blir en skikkelig roadtrip. Bilen – en firehjulstrekker – er ny og moderne. Den har god støtdemping, aircondition og komfortable seter. Du skal tilbringe mange timer i denne bilen i løpet av de neste dagene, men heldigvis blir det aldri veldig kjedelig å se ut av vinduet. Landskapet endrer ofte karakter, og jo lenger sør du kommer, jo mer dramatisk blir det.
Ettermiddagsturen fra Tana til Antsirabe tar litt over 4 timer. Det finnes bare hovedveier, og ingen faktiske motorveier, på Madagaskar. De fleste veiene er av god kvalitet, men lokalt kan det forekomme strekninger med mange hull i bakken. Sjåføren er vant til å navigere gjennom disse veiene, så kjøringen er på ingen måte ubehagelig – det går bare litt sakte noen ganger. Av og til får en av de gamle, vakre Mercedes-Benz-lastebilene fra den franske tiden havari og sperrer veien til den har blitt fikset igjen. Eller kanskje en lokal bonde på vei til markedet i en zebu-trukket kjerre forsinker trafikken over en lang strekning. Sånn er det på Madagaskar. Alt dette er en del av sjarmen! Mura-mura, som lokalbefolkningen sier: Bare ta det med ro.
Underveis til Antsirabe skal dere stoppe innom et aluminiumstøperi, der du får se hvordan gryter og panner lages for hånd.
Ved ankomst i Antsirabe sjekker du inn på hotellet, der du skal bo i én natt.
Antsirabe ble grunnlagt av norske misjonærer på slutten av 1800–tallet, som lærte de lokale innbyggerne å lage murstein. Dette gav franskmennene fordeler i kolonitiden, og flere prominente bygninger ble bygget; hoteller, et postkontor, en katedral og den fantastisk flotte jernbanebygningen.
Som i alle andre byer på Madagaskar der franskmennene bosatte seg, finnes det en lang, bred boulevard i sentrum, og det er i enden av denne boulevarden du finner jernbanestasjonen, som imidlertid ikke lenger er i bruk.
Om morgenen skal du på rickshawtur rundt i byen. Rickshaw er det mest brukte «kollektivtransportmiddelet» her i Antsirabe, og rundturen er en fin måte å oppleve byen på. Rickshaw-turen tar deg forbi noen av byens viktigste bygninger fra kolonitiden, og du får også besøke noen av de lokale verkstedene og butikkene med lokalt håndverk. Du skal for eksempel få se en demonstrasjon av hvordan en gammel vaskemaskinmotor er konvertert til et poleringsinstrument for å lage skjeer og smykker av zebu-horn.
På slutten av morgenen fortsetter turen videre til Ambositra, der du skal spise lunsj. Hvis det er nok tid, anbefaler vi på det sterkeste å ta en spasertur i sentrum, der en stor del av byens mange lokale håndverksbutikker ligger.
Den siste strekningen av dagens kjøretur går til Ranomafana nasjonalpark, og du ankommer ut på ettermiddagen. Her skal du tilbringe to netter.
Hele dagen er satt av til å utforske det unike biologiske mangfoldet i Ranomafana nasjonalpark. Det kuperte terrenget er dekket av frodig regnskog, mose vokser på trærne, bregnene er mannshøye og elvene bruser i dalførene. På mange steder renner det vann ned over stien og gjør støvet til gjørme. Ranomafana er regnskog akkurat slik du forestiller deg at en regnskog er.
Nasjonalparken ble etablert i 1991 etter at forskere i 1986 oppdaget den gylne bambuslemuren her. Det er imidlertid bare én av de 12 lemurartene som bor her i regnskogen – sammen med for eksempel 115 fuglearter, der drøyt en fjerdedel er endemiske for dette spesielle lille området i Madagaskar.
Om morgenen skal du på en guidet fottur i nasjonalparken. Også her blir du ledsaget av en lokal guide og en spotter, noe som øker sjansen for at du får se noen av de mange lemurartene. Og det er GODE sjanser. I tillegg er det bare å fryde seg over alle kameleonene, froskene, sommerfuglene, fuglene og de vakre villorkideene. Det finnes over 1000 forskjellige orkideer på Madagaskar – og igjen er et stort antall av dem endemiske.
Sent på morgenen drar du tilbake til hotellet, der det serveres lunsj og du kan slappe av.
Ranomafana betyr «varmt vann», og henspeiler på de mange varme kildene som finnes i området. I ettermiddag skal du få oppleve dem selv. De sies å ha helbredende krefter – og om ikke annet er det varme vannet deilig avslappende.
Tilbake på hotellet venter middagen.
Etter frokost er det avreise fra hotellet. Vi anbefaler tidlig avreise i dag, slik at du kommer frem til dagens endelige destinasjon, Isalo nasjonalpark, i tide til å oppleve den magiske solnedgangen.
Etter en to timer lang kjøretur kommer du til byen Fianarantsoa, som også er kjent som «porten til Sør-Madagaskar». Herfra går ferden videre i en time til naturreservatet Anja Reserve, der det er veldig gode sjanser for at du får se ringhalelemurer (Lemur catta).
Underveis endrer landskapet seg dramatisk fra de etter hvert så velkjente og velholdte risterrassene til et vilt landskap med imponerende steinformasjoner.
Anja Reserve er et lite reservat, men det er et veldig spennende prosjekt. Flere lokale landsbyer har slått seg sammen for å beskytte reservatet, som bare kan besøkes med en lokal guide. Inntektene fra besøkene går til disse landsbyene, og bidrar til å sikre blant annet skolegang for barna, myggnett og planting av trær – og selvfølgelig bevaring og utvidelse av reservatet.
Anja reserve har den største konsentrasjonen av ringhalelemurer på Madagaskar, så det er veldig gode sjanser for å få se de vakre stripete halene deres her!
I tillegg til lemurene har reservatet et vakkert, steinete landskap, som du kan beundre på en kort spasertur, og du vil også kunne se et tradisjonelt gravsted som ligger høyt oppe i berget.
Herfra fortsetter dere i sørvestlig retning, der landskapet endrer seg igjen. Du kjører gjennom fjellene og opp til et høylandsplatå: Horombeplatået. Du har kommet til Bara-stammens hjem.
Bara-folket er semi-nomadiske, og i likhet med masaiene i Øst-Afrika holder de på med storfe. Faktisk er de så glad i zebuene sine at hvis en ung mann skal ha noe håp om å få lov til å gifte seg, må han først stjele en zebu og presentere den for sine fremtidige svigerforeldre.
Herfra gjenstår det bare litt over en times kjøring før du kommer til Isalo. Landskapet er preget av lange, øde strekninger med knehøyt gress så langt øyet kan se. Det ser nesten ut som en østafrikansk savanne, og det er lett å forstå hvorfor Bara-folket gjeter storfe her.
Når savannen går over til å bli et månelandskap med fantastiske sandsteinsformasjoner, vet du at du har kommet til Isalo nasjonalpark.
Her skal du tilbringe to netter, og om kvelden (hvis været tillater det) får du oppleve en magisk solnedgang over Isalo.
Isalo nasjonalpark er spektakulær!
Isalo-massivet, som hovedsakelig består av sandstein, er flere hundre millioner år gammelt. Vær og vind har erodert massivet og skapt fantastiske formasjoner i landskapet: spisse klipper, runde berg, dype raviner, oaser med smaragdgrønne innsjøer omgitt av palmer og flate slettelignende områder. Landskapet her tar pusten fra de fleste.
Parken er på 800 km2 og inneholder unik flora og fauna. I tillegg til å være et av de beste stedene for å se ringhalelemurer kan du også oppleve for eksempel den flotte sifika-lemuren, over 100 forskjellige fuglearter og et mangfold av reptiler og amfibier som firfisler og frosker.
Det finnes en rekke plante- og dyrearter her, for eksempel den flotte oleanderplanten Pahypodium rosulatum, som nesten ligner et mini-baobabtre med sine skinnende gule blomster.
Hele dagen i dag er satt av til å utforske Isalo.
Du må være ganske erfaren og i god form for å utforske turmulighetene i nasjonalparken. Stiene er rimelig godt vedlikeholdt, men det er mange opp- og nedoverbakker, og det kan bli smalt til tider. Til gjengjeld er det mange forskjellige ruter å velge mellom, og sammen med guiden velger dere den som passer deg best. Akkurat som i de andre nasjonalparkene vil du også her bli ledsaget av en lokal guide som kan fortelle om både natur og dyreliv, geologien i området og den store kulturelle betydningen Isalo har for Bara-folket.
Det blir også en mulighet for å kjøle seg ned underveis. Ta med badedrakten og hopp uti et av de vakre naturlige bassengene som finnes her i parken.
Avhengig av ruten dere velger, skal du enten ta med matpakke eller vende tilbake til hotellet for lunsj.
det er fantastisk vakkert overalt, så selv om du sier deg fornøyd med bare morgenturen i parken, vil du ikke gå glipp av fantastiske landskaper.
Tiden har kommet for å ta farvel med vakre Isalo, men heldigvis er det mer vakker og spennende natur og dyreopplevelser i vente for deg. Kursen er satt sør-sørvest, med Toliara som den endelige destinasjonen.
Omtrent halvveis mellom Isalo og Toliara blir det et stopp ved den mindre kjente nasjonalparken Zombitse. Nasjonalparken spiller en viktig rolle i å ivareta det lokale biologiske mangfoldet på Madagaskar. Parken ligger flott til midt mellom to forskjellige typer skog. Den tørreste delen av skogen er svært utsatt for skogbrann, som forekommer stadig hyppigere på grunn av klimaendringene, og den mindre tørre delen har vært under press fra lokalbefolkningen, som ønsker å bruke områdene til landbruk og storfedrift. Mye av skogen har derfor forsvunnet over tid. Med etableringen av nasjonalparken i 1997 ble den gjenværende delen av denne viktige «overgangsskogen» vernet.
Dyrelivet i nasjonalparken er ganske unikt. For eksempel er dette et av de eneste stedene på Madagaskar der du finner den vesle røyskattmakien. Denne lille lemuren er nattaktiv, men med litt flaks kan du få øye på en som sover i et hull i et tre.
Hovedattraksjonen i Zombitse er sifaka-lemurene. De er i slekt med indri-lemurene, og sifakaene synger også når de kommuniserer. Sifaka-lemurene har imidlertid tatt det enda litt lenger, da de også kalles «danselemurer». Kallenavnet skyldes den ganske morsomme måten de beveger seg langs bakken på. Sifakaene er så vant til å hoppe fra gren til gren at når de innimellom må forflytte seg fra én skogstrekning til en annen, og det ikke er noen trær i mellom, hopper de stående i vei på bakbena med armene ut til siden. Det er et veldig artig syn, og det ser faktisk litt ut som de danser. Sifaka-lemuren tilbringer likevel mesteparten av sin tid i trærne.
Før du kommer til Zombitse, skal du kjøre gjennom et helt spesielt sted. Området rundt byen Ilakaka er veldig rikt på edelstener, og det finnes masse små landsbyer der du kan kjøpe for eksempel safirer. Det er tydelig at landsbyene sprang opp veldig raskt etter at de første edelsteinene ble funnet her på 1990-tallet, og noen av husene har et ganske falleferdig utseende. Her går faktisk folk langs veien med gullvaskepanner og hakker i hendene i håp om å finne den store edelstenen som kan sikre fremtiden deres. Det minner litt om USA under gullrushet på 1800-tallet.
Fra Zombitse fortsetter ferden mot kysten. Landskapet endrer seg igjen – denne gangen til halvørken.
Her ute ved kysten dominerer Vezo-stammen. I likhet med Bara-folket er de semi-nomadiske – men der Bara-folket holder storfe, er Vezo-folket fiskere.
Her og der kan du se små bosetninger, som hovedsakelig består av gresshytter, og hvis du ser nøye etter, vil du oppdage at noen av trehusene kan foldes sammen – slik at de lett kan flyttes på ved behov.
Mange av kvinnene har malte ansikter, både som dekorasjon og som beskyttelse mot den sterke solen. Det sies også at malingen (som egentlig er en slags pasta av pulverisert bark som er blandet med vann) gjør huden myk og fin, men vi vet ikke om dette stemmer.
Ved ankomst i Toliara sjekker du inn på hotellet og spiser lunsj. Du har ettermiddagen til fri disposisjon – som du for eksempel kan bruke til å slappe av ved bassenget.
Etter mange dager på veien er tiden inne å bytte transportmiddel. Fra Toliara reiser du med hurtigbåt til landsbyen Anakao, som ligger sør for Toliara. Båtturen tar omtrent en time, og underveis kan du være heldig og bli ledsaget av delfiner.
I Anakao sjekker du inn på lodgen, der du skal tilbringe tre netter, og lunsjen er straks klar.
Om ettermiddagen blir det en utflukt til den lille, ubebodde koralløya Nosy Ve, som ligger en kort båttur fra Anakao. Her kan du snorkle, vandre rundt på øya eller følge med på de tropiske fuglene som bor her. Dette blir en herlig, avslappet ettermiddag på en ekte tropisk øy.
Tilbake i Anakao venter middagen på deg på lodgen.
Du har hatt flere opplevelser som har holdt deg opptatt den siste uken, og nå har du noen velfortjente fridager. Nyt den vakre stranden ved hytta og fordøy inntrykkene fra uken som har gått.
Hvis du gjerne kunne tenkt deg enda mer avslapning, har du muligheten til å forlenge oppholdet i Anakao (snakk med reisespesialisten din).
Det er dags for avreise fra Anakao mot Toliara – igjen med båt.
Et besøk til det private reservatet Reniala venter.
Dette reservatet ble også opprettet av en gruppe lokale for å verne naturen i området. Inntektene fra de guidede turene går til lokalsamfunnet, og guidejobbene sørger for sysselsetting. Guidene er også brobyggere overfor resten av lokalbefolkningen, og bidrar til å spre kunnskap om nødvendigheten av å bevare natur og dyreliv.
I reservatet kan du oppleve fantastiske gamle baobabtrær som står side om side med tornete trær og busker (inkludert «blekkspruttrær», Didierea madagascariensis), som alle er endemiske for området her. En lokal guide viser deg rundt og forteller om økosystemet i reservatet. Du skal også besøke et skilpaddesenter, der de redder og rehabiliteter skilpadder som har levd i fangenskap, og slipper dem ut i naturen igjen (når det er mulig).
Etter dette skal du spise lunsj før avreise til flyplassen, der du skal fly tilbake til hovedstaden Antananarivo. Herfra blir du kjørt til hotellet for en siste natt på Madagaskar.
Som du kanskje husker, er det sentrale høylandet på Madagaskar – og hovedstaden Antananarivo – der Merina-stammen bor.
Det var også en lokal merinakonge, kong Andrianjaka, som grunnla byen tidlig på 1600-tallet og begynte å bygge sitt rike. Hovedkvarteret til regjeringsbygningen ble naturlig nok plassert på den høyeste åsen i byen. Herfra var utsikten over det omkringliggende landskapet uslåelig.
I 1787 klarte merinakongen Andrianampoinimerina gjennom utspekulerte allianser og smarte politiske trekk å samle landet under seg og bli den første kongen av hele Madagaskar.
Det var imidlertid ikke før under dronning Ranavalona I, som regjerte fra 1828–1861, at slottet ble utvidet i stor skala til slik det er i dag. Hun ble kalt «den gale dronningen», og du kan glede deg til å få høre mer om henne i dag! Du får også «møte» landets siste dronning, Ranavalona III, som ble sendt i eksil da franskmennene invaderte og koloniserte Madagaskar på slutten av 1800-tallet.
Den guidede omvisningen i palasset er veldig interessant og gir et godt innblikk i Madagaskars historie.
Avhengig av når flyet ditt har avgang, skal vi sørge for at du kan få tatt en dusj på et hotell nær flyplassen og kanskje også et middagsmåltid før avgang. Det er også mulig å benytte deg av bassenget her, og kanskje til og med unne deg en massasje.
Du lander på din valgte flyplass etter en eventyrlig reise.
|
Ingun er vår Afrika-spesialist. Hun reiste til Afrika for første gang i 2002 og har mer enn 10 års erfaring med å hjelpe andre på deres drømmereise.
Vi skjønner at tiden din er dyrebar. Derfor er målet vårt å gi deg den beste mulige, personlig tilpassede servicen, og det er viktig for oss at du føler deg trygg i våre hender på hele reisen. Vi hjelper deg med alle detaljer både før, etter og under reisen din, og svarer gjerne på alt du måtte lure på.
Vi tilbyr et stort og mangfoldig utvalg av reisemål som alle har sin egen unike historie – med spennende lokal kultur, fascinerende dyreliv og storslått natur.
Vi skaper reiser på bakgrunn av grundige forberedelser og førstehåndserfaringer fra landene. Hver reise er tilrettelagt med henblikk på å gi deg det beste hvert reisemål har å by på.
Når du reiser med oss, vet du at du er i trygge hender. Vi er medlem av det danske reisegarantifondet. Det betyr at du som reisende er sikret økonomisk, og at du får reisen din refundert hvis vi mot forventing skulle gå konkurs.