Besøk Madagaskar og opplev unik natur og spennende kultur. Opplev lemurer og kameleoner på nært hold, og møt noen av landets mange stammefolk. Reisen kan utvides med en badeferie på Madagaskar.
Besøk Madagaskar og opplev unik natur og spennende kultur. Opplev lemurer og kameleoner på nært hold, og møt noen av landets mange stammefolk. Reisen kan utvides med en badeferie på Madagaskar.
Lyden av indri-lemurens morgensang kan gi selv de mest garvede eventyrerne gåsehud. Og på denne reisen til Madagaskar får du selvfølgelig oppleve alt i egen person – både lemurene og alt annet Madagaskar kan by på.
Reisen starter i Andasibe-Mantadia nasjonalpark, der indri-lemurene spiller hovedrollen. Sammen med en lokal guide legger du ut til fots i regnskogen og opplever den unike naturen og dyrelivet.
Etter dette første møtet med Madagaskars endemiske flora og fauna, skal du få oppleve historiens sus i hovedstaden Antananarivo, der du blant annet skal besøke dronningpalasset.
Og derfra drar du på en ekte roadtrip gjennom Madagaskar. I en god bil og med din egen sjåfør skal du få oppleve det som kalles verdens «åttende kontinent».
Rismarker, granittfjell og regnskoger. Slettelandskaper og fascinerende sandsteinformasjoner som ser ut som månelandskaper – for ikke å forglemme alt dyre- og plantelivet som ikke finnes noe annet sted i verden.
Det er mulig å forlenge reisen med en badeferie på en av Madagaskars vakre strender.
I dag flyr du fra din valgte flyplass, med mellomlanding(er) underveis. Turen går til fantastiske Madagaskar, den store røde øya i Det indiske hav.
Ved ankomst til Madagaskars hovedstad Antananarivo blir du møtt av vår lokale partner på flyplassen.
Vi anbefaler at du veksler penger på flyplassen. Partneren vår kan hjelpe deg med dette, og også hvis du vil kjøpe et lokalt SIM-kort.
Deretter blir du kjørt til hotellet. Du tilbringer en natt i hovedstaden før reisen starter for alvor neste dag.
Etter frokost blir du hentet på hotellet, og snart forlater du «Tana», som Antananarivo også ofte kalles. Reisen går mot østlige Madagaskar og den vakre nasjonalparken Andasibe-Mantadia.
Underveis stopper du ved et lite reservat, hvor du får sjansen til å se kameleoner. Her bør du holde utkikk etter de lokale ville boaslangene, som lever i trærne nær parkeringsplassen.
Etter et par timer med kjøring gjennom det kuperte platålandskapet med alle rismarkene, endrer landskapet seg. Åsene blir høyere, og skogene tettere. Her og der får du et glimt av elven nederst i dalførene.
Du ankommer Andasibe-Mantadia nasjonalpark om ettermiddagen, der du skal sjekke inn på hotellet for de neste to nettene.
Grunnlaget for nasjonalparken ble etablert av franskmennene i 1970. De etablerte Analamazoatra-reservatet for å bevare skogen og områdets unike biologiske mangfold. I 1989 ble Mantadia nasjonalpark etablert ved siden av reservatet, og sammen kalles de to områdene nå Andasibe-Mantadia nasjonalpark.
Resten av dagen har du til egen disposisjon, slik at du kan utforske det vakre landskapet rundt hytta.
Det sies at det bringer lykke å være i nærheten av en indri-lemur, som er den største av Madagaskars lemurarter. Og denne morgenen skal du på jakt etter lykken!
Sammen med en lokal guide skal du legge ut til fots i nasjonalparken på jakt etter indri-lemurene.
Indri-lemurer kan ikke overleve i fangenskap, og den eneste måten å sikre deres overlevelse på er å beskytte habitatet deres. Dette bidrar du til ved å besøke parken, ettersom opptaksgebyret til nasjonalparken går til guider, skog restaurering etc., og bare det faktum at du besøker parken, gir et ekstra insentiv for å bevare og utvide den.
du vil sannsynligvis høre dem før du ser dem. Ropene deres kan høres opptil 5 km unna, og lyden er veldig gjennomtrengende – og helt magisk. Det er vanskelig å ikke få gåsehud når de begynner å «synge». Det er nesten som om de umiddelbart etter soloppgang kaller til hverandre med de gjennomtrengende stemmene sine for å sjekke med hverandre om alle har det bra – om alt har gått som det skal gjennom hele natten.
I tillegg til guiden din følger en “spotter” ofte med på morgenturen. Spotteren løper i forveien og finner indri-familiene, og du beveger deg deretter gjennom skogen for å se dem. De sitter vanligvis høyt oppe i trærne, der de har tilbrakt natten. Ta gjerne med kikkert, slik at du kan få en nærmere titt på de pelskledde armene som klamrer seg til grenene med nesten menneskelignende hender.
Som alltid når det gjelder ville dyr, er det ingen garanti for at du vil se dem, men Andasibe er et av de beste stedene i Madagaskar for å se indri-lemurer.
Det finnes selvsagr også mange andre dyr i nasjonalparken. Du kan være heldig nok til å se bambuslemurer, sifakalemurer, brunmakier og kameleoner, og det er også et rikt fugleliv.
Rundt kl. 12.00 kommer du tilbake til lodgen, der det blir servert lunsj. Om ettermiddagen kan du slappe av, og kanskje til og med ta en kort spasertur i skogen rett ved.
Ved solnedgang går ferden tilbake til nasjonalparken sammen med en lokal guide. Nå er tiden kommet for å oppleve nattdyrene, spesielt muselemurene. Dette er små skapninger – på størrelse med en liten mus – og de hopper raskt og elegant mellom grenene av trærne som ekorn. Det er ikke rart at en av artene, Goodmans muselemur, først ble oppdaget i 2005! Du må også holde utkikk etter med pinnedur, frosker og kameleoner.
Tilbake på hytta serveres middag før en god natts søvn venter.
Etter frokost forlater du Andasibe og drar tilbake til Tana. Her spiser du lunsj på hotellet før ettermiddagens sightseeingtur.
Selv om Madagaskar nå er en republikk, har landet en lang historie med konger og dronninger, og Tana var sentral i denne historien i århundrer.
Byen ligger i Madagaskars sentrale høyland, der landets største etniske gruppe, Merina-folket, bor. «Tana» ble grunnlagt tidlig på 1600-tallet av den lokale Merina-kongen, kong Andrianjaka, og ble da kalt Analamanga. Han eliminerte en rivaliserende etnisk gruppe, og begynte sakte å bygge opp sitt rike. På slutten av 1600–tallet ble byen omdøpt til Antananarivo.
I 1787 klarte merinakongen Andrianampoinimerina gjennom utspekulerte allianser og smarte politiske trekk å samle landet under seg og bli den første kongen av hele Madagaskar.
Grunnen til at det kalles dronningpalasset i stedet for kongepalasset, er fordi selv om kong Andrianampoinimerina samlet landet til ett rike, har Madagaskar i mye større grad blitt formet av sine dronninger.
Den mest kjente av dem alle er dronning Ranavalona I, som styrte fra 1828 til 1861. Hun ble også kalt «den gale dronningen», og du kan glede deg til å få høre mer om henne i dag! Du får også «møte» landets siste dronning, Ranavalona III, som ble sendt i eksil da franskmennene invaderte og koloniserte Madagaskar på slutten av 1800-tallet.
Palasset brant ned for noen år siden, men har nå blitt gjenoppbygd. Den guidede turen er veldig interessant og gir et godt innblikk i Madagaskars historie.
Utsikten fra palasset på toppen av den største åsen i byen er fenomenal, og gir deg god oversikt over Tana.
De neste dagene byr på en ekte roadtrip gjennom storslåtte landskaper.
Det er en god idé å smøre deg med en god dose tålmodighet når du besøker Madagaskar. Veiene er av varierende kvalitet, og selv på de beste motorveiene kan du ofte støte på en Mercedes-Benz-lastebil med motorstopp fra franskmennenes tid her, eller en og annen oksevogn som bremser trafikken. «Mura mura», som de sier på Madagaskar – bare ta det med ro.
Du har en sjåførguide til din disposisjon, og dere reiser i en god og komfortabel bil (eller buss – avhengig av antall personer) med aircondition og god fjæring, slik at du bare kan lene deg tilbake og suge inn inntrykkene.
Velkommen til det som ofte kalles «verdens åttende kontinent»!
Det er som om India eller Bali møter Afrika – til du kommer til regnskog som minner om cloud forest-skogene i Costa Rica. Deretter føles det som om turen går over slettene i Serengeti, før du ender opp i Nordvest-Australia. Det føles som om alle de andre kontinentene i verden på en eller annen måte har satt sitt preg på Madagaskar – men den store forskjellen er at 90 % av dyrelivet i Madagaskar ikke finnes noe annet sted i verden.
I dag går ferden hovedsakelig gjennom det sentrale høylandet. Her finnes det vakre terrasser med rismarker. Se ned i dalbunnene – selv den minste flekk er omgjort til en rismark, med nennsomt utgravde irrigasjonskanaler som tilfører nødvendig vann.
Du vil definitivt legge merke til zebu-kyrne også, som dukker opp over alt. De ligner den karakteristiske indiske kua med en fetthump på nakken, men zebuen er ikke hellig på samme måte som i India. På Madagaskar kan du spise zebu. Kjøttet er deilig når det tilberedes med masse tomater, løk, hvitløk og ingefær. Be om “romazava”, som spises med ris.
Det sies at malagasy-folket er blant dem som spiser mest ris i det daglige i hele verden. Faktisk er de så glad i det at den kokte risen som alltid setter seg fast i bunnen av kjelen, får lov til å svis litt ekstra før de koker te på den. Deretter inntas teen med et rismåltid. Det smaker litt rart, som en krysning mellom brent ris og popkorn, men i form av te. Så nå er du advart om hva som venter hvis du blir tilbudt “ranovola”.
Målet for turen i dag er Ambositra. Det blir noen stopp underveis, inkludert et lunsjstopp i byen Antsirabe, som du heldigvis kommer tilbake til senere på reisen.
Kjøreturen til Ambositra tar 4-5 timer, avhengig av trafikken og hvor mange stopp dere tar underveis.
Hvis du ankommer etter skjema, bør du benytte deg av sjansen til å gå på en spasertur i Ambositra. Byen er kjent for treskjæring, og små verksteder og butikker ligger tett i tett langs hovedgaten, der du kan se demonstrasjoner og kjøpe utskåret håndverk.
Du skal tilbringe én natt i Ambositra.
Du har en lang kjøretur foran deg, så du forlater hotellet tidlig. Det finnes mange gode muligheter for påfyll av energi på Madagaskar, så hvis du trenger å lade batteriene for reisen, er det bare å spørre sjåføren om å stoppe på en bensinstasjon med en god kiosk.
Etter ca 4 timer på veien kommer du til byen Fianarantsoa, som er kjent som “porten i sør”. Det er bare litt over halvannen time med bil fra Fianarantsoa til Ambavalao, men landskapet endres dramatisk underveis – fra velstelte risterrasser til et vilt landskap med imponerende steinformasjoner. Det er disse dramatiske endringene i landskapet etter relativt korte avstander som gjør Madagaskar til et så fantastisk land å reise i! Det er rett og slett aldri et kjedelig øyeblikk når du ser ut av vinduet.
Utenfor Ambalavao skal du til Anja Reserve-viltreservatet, hvor du har veldig gode sjanser til å få øye på ringhalelemurer.
Anja Reserve er et lite reservat, men det er et veldig spennende prosjekt. Flere lokale landsbyer har slått seg sammen for å beskytte reservatet, som bare kan besøkes med en lokal guide. Inntektene fra besøkene går til disse landsbyene, og bidrar til å sikre blant annet skolegang for barna, myggnett og treplanting – og selvfølgelig bevaring og utvidelse av reservatet.
Tidligere var det mulig å mate lemurene, men det er heldigvis ikke lenger tillatt å gjøre det. Det betyr imidlertid at de eldre lemurene er tamme, så det er mulig å komme relativt nær dem før de klatrer høyere opp i tretoppene. Reservatet har den største konsentrasjonen av ringhalede lemurer på Madagaskar, så det er høy sannsynlighet for å få se de vakre stripete halene!
I tillegg til lemurene har reservatet et vakkert, steinete landskap, som du kan beundre på en kort spasertur, og du vil også kunne se et tradisjonelt gravsted som ligger høyt oppe i berget.
Herfra fortsetter dere i sørvestlig retning, og landskapet endres igjen. Dere kjører gjennom fjellene og opp til byen Ihosy, en kjøretur på om lag to timer. Her befinner du deg på et høylandsplatå, Horombe-platået, der Bara-stammen lever.
Bara-folket er semi-nomadiske, og i likhet med masaiene i Øst-Afrika holder de på med storfe. Faktisk er de så glad i zebuene sine at hvis en ung mann skal ha noe håp om å få lov til å gifte seg, må han først stjele en zebu og presentere den for sine fremtidige svigerforeldre.
Fra Ihosy er det litt over en times kjøretur før du kommer til dagens endelige destinasjon, Ranohira. Underveis kjører dere gjennom et slettelandskap, og det er lett å forstå hvorfor Bara-folket holder storfe her: Lange, øde strekninger av knehøyt gress så langt øyet kan se. Det ser nesten ut som en østafrikansk savanne.
Når savannen går over til å bli et månelandskap med de vakreste sandsteinsbergarter, vet du at du har kommet til Isalo nasjonalpark.
Her skal du tilbringe to netter, og om kvelden (hvis været tillater det) får du oppleve en magisk solnedgang over Isalo.
Landskapet i Isalo nasjonalpark tar pusten fra de fleste.
Her er det værbitte sandsteinsformasjoner, dype raviner, oaser med skimrende innsjøer omgitt av palmer, og flate, slettelignende vidder. Isalo har alt, og det er også Madagaskars mest berømte nasjonalpark.
Parken er på 800 kvadratkilometer og byr på unik flora og fauna. I tillegg til seks forskjellige arter av lemur, inkludert ringhalelemur og sifakaer, finnes det her også over 100 forskjellige fuglearter og et massevis av forskjellige reptiler og amfibier, som øgler og frosker.
Flere plante- og dyrearter eksisterer her i parken, for eksempel den flotte planten elefantfot, som nesten ligner et mini-baobabtre med sine skinnende gule blomster.
I tillegg har Isalo stor kulturell betydning for Bara-folket. De begraver sine døde i grotter høyt oppe i berget.
Hele dagen i dag er satt av til å utforske Isalo.
Det finnes flere turmuligheter av varierende lengde, og du bestemmer hvilken du skal legge ut på sammen med guiden. Du må være ganske erfaren og i god form for å utforske turmulighetene i Isalo. Stiene er rimelig godt vedlikeholdt, men det er mange opp- og nedoverbakker, og det kan bli smalt til tider. På den annen side har du muligheten til å ta en avkjølende dukkert i en av de vakre naturlige bassengene som finnes i parken, og du belønnes med storslåtte naturomgivelser.
Etter frokost sier du farvel til vakre Isalo, og starter hjemreisen tilbake til sentrale Madagaskar.
Denne gangen blir det stopp i byen Fianarantsoa, som du reiste gjennom for noen dager siden. Byen ligger ca. 4,5 timers kjøring fra Isalo. Her skal du få besøke en liten, lokal silkefabrikk, hvor du får se en demonstrasjon av den utrolig langsomme og arbeidsintensive prosessen med å lage silke. Det blir også et besøk på Madagaskars eneste teplantasje, før reisen fortsetter til Ranomafana.
Det er litt over en halv times kjøretur fra Fianarantsoa til hotellet ditt i Ranomafana nasjonalpark.
Du skal tilbringe to netter i parken, og resten av ettermiddagen er til din egen disposisjon, slik at du kan akklimatisere deg til regnskogen. Det vil utvilsomt føles som en stor kontrast å bevege deg fra det tørre platålandskapet i Isalo til det fuktige klimaet i Ranomafana.
Ranomafana er en del av regnskogen i Atsinanana, som er på UNESCOs verdensarvliste over naturområder.
De bratte bakkene er dekket med tett regnskog, bregnene er mannshøye, mose vokser på trærne, og på mange steder renner vann ned over stien og gjør støvet til gjørme. Det biologiske mangfoldet i Ranomafana er unikt. Her finner du 12 arter av lemurer, mer enn 100 fuglearter, kameleoner, frosker, sommerfugler og sjeldne orkideer.
Om morgenen skal du på en guidet fottur i parken. Som i Andasibe vil det her være både en “spotter” og en guide på turen, der spotteren løper inn på forhånd for å lete etter lemurene. Den gylne bambuslemuren er hovedattraksjonen her. De er sjeldne, og er en av verdens mest truede lemurarter. Arten ble først oppdaget i 1986, noe som er ganske utrolig når du tenker på at de er litt over en halv meter høye! Oppdagelsen var den direkte årsaken til at Ranomafana ble en nasjonalpark – det var ganske enkelt klart at noe måtte gjøres hvis den gylne bambuslemuren skulle reddes.
Du må være en ganske erfaren turgåer for å legge ut på morgenens tur. Det er ikke anstrengende som sådan, men på grunn av det fuktige klimaet kan stiene være ganske gjørmete, og du må noen ganger kjempe deg gjennom den tette bunnvegetasjonen for å komme til trærne der lemurene sitter. På den annen side er belønningen enorm når du ser det lille pelskledde dyret sitte og gnage på bambuspinnen sin.
Du er også nesten garantert å se enda flere kameleoner, frosker og fugler, og masse fascinerende natur generelt.
Sent på morgenen drar du tilbake til hotellet, der det serveres lunsj og du kan slappe av.
Ranomafana betyr “varmt vann”, og viser til alle de varme kildene som finnes i området. I ettermiddag skal du få oppleve dem selv. De sies å ha helbredende krefter – og om ikke annet er det varme vannet deilig avslappende.
Tilbake på hotellet venter middagen.
Kjøreturen fortsetter nordover, og dagens destinasjon er den sjarmerende byen Antsirabe, som du kjørte gjennom på vei fra Tana mot Ambositra. Turen tar godt og vel fire timer. Legg igjen merke til hvordan landskapet endres dramatisk på relativt kort avstand – fra regnskog til høyland med de karakteristiske rismarkene.
Når du ankommer Antsirabe, Madagaskars tredje største by, er det dags for lunsj før du legger ut på en rickshaw-tur. Som sin storesøster Antananarivo er Antsirabe gjennomsyret av historie.
Antsirabe ble grunnlagt av norske misjonærer på slutten av 1800–tallet, som lærte de lokale innbyggerne å lage murstein. Dette gav franskmennene fordeler i kolonitiden, og flere prominente bygninger ble bygget; hoteller, et postkontor, en katedral og den flotte jernbanebygningen.
Som i alle andre byer på Madagaskar der franskmennene bosatte seg, finnes det en lang, bred boulevard i sentrum, og det er i enden av denne boulevarden du finner jernbanestasjonen, som ikke lenger er i bruk.
Rickshaw-turen er en fantastisk måte å oppleve byen på, og underveis får du se noen av byens mest fremtredende bygninger fra kolonitiden. Du skal også besøke et par lokale hndtverksverksteder og blant annet få se en demonstrasjon av hvordan en gammel vaskemaskinmotor konverteres til et poleringsinstrument for å lage skjeer og smykker av zebu-horn.
Du spiser middag på hotellet og tilbringer én natt i Antsirabe.
Du reiser fra Antsirabe tidlig om morgenen, og returnerer til Antanarivo. Avhengig av tidspunktet for returreisen kan det være det mulig å kjøpe en ekstra utflukt i hovedstaden.
Hvis du ikke reiser før sent på kvelden, vil vår lokale partner sørge for at du blir tatt til et hotell nær flyplassen, der du kan vente til det er på tide å dra til flyplassen. Her kan du bruke bassenget og ta en dusj og middag er inkludert i prisen. Det er også mulig å bestille en massasje. I god tid før avreise blir du tatt med til flyplassen med hotellets skyttelbuss.
Det er også mulig å kjøpe en badeferieforlengelse til en av Madagaskars vakre strender.
Du lander på din valgte flyplass etter en eventyrlig reise.
|
Ingun er vår Afrika-spesialist. Hun reiste til Afrika for første gang i 2002 og har mer enn 10 års erfaring med å hjelpe andre på deres drømmereise.
Vi skjønner at tiden din er dyrebar. Derfor er målet vårt å gi deg den beste mulige, personlig tilpassede servicen, og det er viktig for oss at du føler deg trygg i våre hender på hele reisen. Vi hjelper deg med alle detaljer både før, etter og under reisen din, og svarer gjerne på alt du måtte lure på.
Vi tilbyr et stort og mangfoldig utvalg av reisemål som alle har sin egen unike historie – med spennende lokal kultur, fascinerende dyreliv og storslått natur.
Vi skaper reiser på bakgrunn av grundige forberedelser og førstehåndserfaringer fra landene. Hver reise er tilrettelagt med henblikk på å gi deg det beste hvert reisemål har å by på.
Når du reiser med oss, vet du at du er i trygge hender. Vi er medlem av det danske reisegarantifondet. Det betyr at du som reisende er sikret økonomisk, og at du får reisen din refundert hvis vi mot forventing skulle gå konkurs.