TRYGGHETSGARANTI - LES MER
85 29 54 24
Åpent i dag kl 10 - 16 | Se åpningstider
ForsideNyheter og reiseartiklerDen ultimative guiden til Kilimanjaro

Den ultimative guiden til Kilimanjaro

02.01.2018  |  oppdatert: 04.05.2023
Vis alle innlegg

Drømmer du om en tur til Kilimanjaro?

Nedenfor finner du info og tips laget spesielt for deg som drømmer om å stå på toppen av Afrikas høyeste fjell.

Hvor ligger Kilimanjaro?

Fjellet Kilimanjaro ligger i Tanzania, i nasjonalparken med samme navn. Du finner Kilimanjaro nasjonalpark nord for byen Moshi i den nordøstlige delen av landet.

Kilimanjaro ligger 5.895 moh., noe som gjør dette fjellet til Afrikas høyeste fjell. Fjellet er også verdens høyeste frittstående fjell.

Hvilken rute skal jeg velge?

Bestigning av Kilimanjaro er egentlig en vandring, også kalt et trekk. Du trenger ikke å klatre oppover bratte fjellsider, slik man må for å komme til toppen av enkelte andre fjell.

Hos TourCompass kan du velge å vandre til toppen av Kilimanjaro via fem forskjellige ruter.

I tillegg til oppstigning- og nedstigningsrute varierer rutene i lengde, tid og vanskelighetsgrad. Så du bør velge rute utfra det du ønsker av turen din.

Se en sammenligning av rutene, få oversikt over alle våre reiser til Kilimanjaro eller les et sammendrag av hver enkelt rute nedenfor.

Machame-ruten:

  • Starter på den sørlige delen av fjellet med nedstigning via Mweka-ruten
  • En av de vakreste og mest populære rutene
  • Middels til høy suksessrate.

Marangu-ruten:

  • Starter på den sørligere delen av fjellet med nedstigning via samme rute (Marangu)
  • Den korteste ruten, med færre naturopplevelser, siden nedstigningen følger samme rute som oppstigningen
  • I utgangspunktet lav suksessrate, men vi har lagt inn en akklimatiseringsdag for å øke suksessraten, og det øker sjansen for å nå toppen.

Lemosho-ruten:

  • Starter fra den vestlige siden av fjellet med nedstigning via Mweka-ruten
  • En av de lengste, vakreste og nyeste rutene til toppen
  • Høy suksessrate pga. gode akklimatiseringsmuligheter

Shira-ruten:

  • Starter fra den vestlige siden av fjellet med nedstigning via Mweka-ruten
  • Ligner Lemosho-ruten, men har en hardere og mer krevende start
  • Lavere suksessrate enn Lemosho-ruten, for den første natten ligger høyere oppe.

Rongai-ruten:

  • Starter fra den nordlige siden av fjellet ved grensen til Kenya med nedstigning via Marangu-ruten
  • Lettere enn Machame og med flere naturopplevelser enn Marangu
  • Med en ekstra dag blir suksessraten middels til høy på grunn av rutens relativt lette stigninger og mer tid til akklimatisering

Hvor lang tid tar turen opp?

På reisene som arrangeres av TourCompass varer selve vandringen mellom 6 og 8 dager: Machame-, Shira- og Marangu-ruten (sistnevnte inkl. akklimatiseringsdag) varer i 6 dager. Rongai-ruten (inkl. akklimatiseringsdag) varer i 7 dager og Lemosho-ruten varer i 8 dager.

Vi har valgt å tilby Marangu- og Rongai-ruten med én akklimatiseringsdag inkludert, da dette øker sikkerheten og sjansen til å nå toppen. På de andre rutene er det mulig å velge en akklimatiseringsdag i tillegg.

Kan barn være med?

Det er ikke tillatt for barn under 12 år å vandre til toppen av Kilimanjaro. Vi anbefaler dessuten at du tenker deg meget godt om før du tar med deg barn under 15 år.

Selv om selve vandreturen ikke er så teknisk vanskelig, kan det være krevende å komme så langt opp i høyden og det er risiko for høydesyke – også for voksne.

Hvis du har lyst til å ta med et barn, skal du:

  • Forhøre deg med legen din om barnet bør bli med på turen.
  • Forberede barnet ditt psykisk og fysisk på det som skal skje.
  • Kontakte våre reisespesialister, slik at dere sammen kan finne den ruten (evt. med akklimatiseringsdag) som passer best for dere.

Når er den beste tiden å reise?

Du kan bestige Kilimanjaro året rundt.

Været er som regel forutsigbart, og det er behagelig varme temperaturer hele året. På toppen av Kilimanjaro må du imidlertid forvente temperaturer ned mot -29 grader, alt etter årstiden.

Den egentlige regnsesongen kommer mellom mars og mai. Det kan bety tunge skyer og kraftige regnskyll i lavere høyder og snø lengre oppe. Til gjengjeld er det i denne perioden færre besøkende på fjellet.

Hvis du vil ha en helt spesiell opplevelse, skal du undersøke når der er størst mulighet til å oppleve fullmåne. Det er nemlig en helt unik opplevelse å nå toppen av Afrikas høyeste fjell i skjæret av fullmånen.

Les mer om når det er best å bestige Kilimanjaro, blant annet om Kilimanjaros regn- og tørketid, når det er fullmåne og mye mer.

Hvordan foregår vandringen til toppen av Kilimanjaro?

Alt etter hvilken rute du velger, starter vandringen fra den sørlige, vestlige eller nordlige siden av fjellet.

Med på turen vil det være guider, en kokk som tilbereder måltidene dine og profesjonelle bærere som tar seg av alt utstyr og telt. Bærerne går i forveien, så telt og utstyr står klare når du kommer til de forskjellige leirene.

De som kommer helt til toppen, vil oppleve årets fire sesonger og fem forskjellige vegetasjonssoner, bl.a. landbruksområder, regnskog, klippelandskap, høylandsørken med vulkanstein og selvfølgelig snø, is og kjempestore isbreer på toppen.

Hvordan overnatter du?

Om natten overnatter du i leirer.

Overnattingen skjer vanligvis i tomannstelt, med mindre du velger Marangu-ruten, der du overnatter på enkle primitive hytter som kan minne om sovesaler.

Teltene er utstyrt med tynne liggeunderlag. Ta evt. med et underlag av skumgummi for å få bedre isolering mot kulden fra bakken.

Hva får jeg å spise?

På turen er en kokk med, og han lager dagens måltider.

Frokost består vanligvis av te og kaffe, brød, grøt, egg, frukt o.l. Til lunsj blir det ofte servert f.eks. sandwich-er og frukt, og middagen kan bestå av suppe, brød, en gryterett eller lignende.

Sp du får servert frokost, lunsj og middag, men i tillegg er det en god idé at du tar med deg noen snacks, slik at du kan holde energinivået ditt oppe underveis.

Finnes det toaletter?

Der er et primitivt fellestoalett i leirene der du overnatter på vei mot toppen.

I tillegg er det mulig å leie sitt eget toalett-telt mot ekstra betaling. Da får du akkurat det navnet beskriver: et lite transportabelt toalett, som settes inni et lite telt. Det høres kanskje litt luksuriøst ut, forholdene tatt i betraktning, men det kan være en god investering hvis du ønsker å gjøre turen din litt mer behagelig.

Hvis du skal på toalettet mellom leirene, så foregår det i det fri. Husk toalettpapir og en pose til å legge papiret i.

Kan jeg få høydesyke?

Det korte svaret er ja.

Høydesyke kan ramme alle, uansett hvilken form man er i.

Symptomene er hodepine, uvelhet, svimmelhet, søvnløshet, kvalme og appetittløshet.

Denne type høydesyke forsvinner ofte i løpet av natten, eller hvis du tilbringer en ekstra dag i samme høyde (akklimatiseringsdag). Hvis symptomene dine forverres (f.eks. med oppkast, problemer med å gå, koordinasjonsproblemer og tørt hoste), er det viktig at du kommer ned i en lavere høyde.

Guidene våre kjenner symptomene meget godt, og de er flinke til å vurdere når det er greit å fortsette, samt når symptomene er så alvorlige at du må lengre ned igjen. Hvis dette skjer, vil en av guidene følge deg ned.

Akklimatisering

God akklimatisering er nøkkelen til å unngå høydesyke.

Akklimatisering er en prosess der kroppen via langsom oppstigning venner seg til det lavere oksygeninnholdet i luften.

En tommelfingerregel er at du maksimalt må sove 300-500 meter høyere enn dagen før for å oppnå en god akklimatisering. Og nettopp dette er utfordringen ved Kilimanjaro, for de forskjellige leirene ligger 800-1.000 høydemeter fra hverandre.

De viktigste rådene er derfor:

  • Pole pole, som du ofte vil høre guidene si. Det betyr at du skal ta det rolig, og dette er helt avgjørende for å unngå å overanstrenge seg.
  • Drikk mye væske, minst 3 liter pr. dag. Dehydrering øker nemlig risikoen for høydesyke.
  • Når det er mulig, så skal du ”klatre høyt, sove lavt”, f.eks. ved å ha en akklimatiseringsdag, som hos oss allerede er standard på noen av ruterne.

Er det mulig å bruke mobiltelefon?

Det er mulig, med noen få unntak, å få mobilsignal, slik at du kan sende SMS eller ringe hjem. Det er imidlertid usikkert om det er et nett som er sterkt nok til at du kan komme på Facebook o.l.

Helt sikkert er det at det ikke er noen stikkontakter på veien oppover fjellet. Så hvis du er redd for å bruke opp all strømmen din, kan det være en god ide å ta med seg en powerbank. Vær oppmerksom på at batteriene utlades raskere ved lave temperaturer. Derfor kan du evt. oppbevare batterier til kamera og telefon tett på kroppen i løpet av dagen og i soveposen din om natten.

Hvordan er forholdene for guider og bærere?

Noe av det viktigste for å få deg trygt til toppen av Kilimanjaro er våre flinke guider og bærere. Blant annet derfor er det viktig for oss at de arbeider under gode forhold.

Vi følger alle etablerte retningslinjer når det gjelder lønn og arbeidsforhold (dette omfatter både forpleining, overnatting, lønn og generell velferd). Vår samarbeidspartner er medlem av Kilimanjaro Association of Tour Operators (KIATO) og initiativtaker til Mount Kilimanjaro Porters Society (MKPS), en forening som kontinuerlig arbeider for å gi guider og bærere bedre arbeidsforhold.

Hvordan forbereder man seg best til Kilimanjaro?

Trenger jeg vaksiner?

Kanskje.

Kontakt fastlegen din, en spesiallege eller en autorisert vaksinasjonsklinikk som har oversikt over alle aktuelle anbefalinger om vaksiner i området ved Kilimanjaro. Der kan du også få den beste rådgivningen om malaria og malariapiller.

Hva slags klær og utstyr skal jeg ha med?

Det er viktig at du er godt forberedt og har det riktige utstyret.

På veien mot toppen kommer du gjennom 4 forskjellige klimasoner, og du må derfor være forberedt på gjennomsnittstemperaturer fra +27 grader til -26 grader.

Det betyr klær i mange lag!

I tillegg må du sørge for å ha en god, ergonomisk ryggsekk til de tingene du selv skal bære. Bærerne kan bære opptil 15 kg av din medbrakte bagasje.

Hvilken type fottøy trenger jeg?

Gode vandrestøvler er helt avgjørende for å få en god tur.

Sørg for at du har vandrestøvler som verken er for lette eller for tunge. De skal være varme, vanntette og gjerne ha god ankelstøtte. I tillegg kan vi anbefale gamasjer/benvarmere til leggene som kan spennes fast på vandrestøvlene. Og det viktigste av alt: Gå inn støvlene på forhånd!

I tillegg til dette trenger du vandresokker, både til kalde og varme områder. F.eks. ullsokker til de kalde områdene og strømper (til bruk under de andre sokkene), som transporterer svette.

På vår pakkeliste til Kilimanjaro får du mer informasjon om hva det er lurt å ta med på turen.

Bør jeg trene før turen?

Du trenger ikke å være topptrent for å klare vandringen opp til toppen av Kilimanjaro.

Det er likevel en god ide å forberede seg, både fysisk og mentalt.

Kilimanjaro kan bestiges av alle friske mennesker i normal form. Vi anbefaler imidlertid at du trener deg fysisk opp til turen, og vi anbefaler også at du tar en helsesjekk med legen din før avreise.

De daglige strekningene er på mellom 4 og 20 km, og du vandrer mellom 3 og 7 timer pr. dag (og enda lenger på dager med nedstigning). Du bør altså være i rimelig god form.

Du må også forberede deg mentalt. Det krever både besluttsomhet og utholdenhet å kjempe seg det siste stykke opp til toppen, spesielt hvis kroppen din er svekket av høydesyke.

Jeg er klar! Hva gjør jeg nå?

Det er en helt fantastisk opplevelse å stå på toppen av Afrikas høyeste fjell. Hvis du er klar til å legge ut på turen, skal du ta en titt på våre Kilimanjaro-reiser og velge ruten til dit livs utfordring.

Hvis du har spørsmål, må du gjerne kontakte reisespesialister våre.

TourCompass – Fra turist til eventyrreisende