Hvorfor skal du reise til Kina?
Kina er et kjempestort land, og de enkelte provinsene kan nesten minne om «land i land», med sine egne hovedsteder og historie.
Kinas mange severdigheter er like allsidige som landets geografi. Med en historie som går mer enn 6000 år tilbake i tiden bugner Kina av historiske byer og kulturskatter fra skiftende dynastier og sivilisasjoner, flott natur og et fascinerende dyreliv samt en rekke UNESCO-kulturarvsteder.
I Kina får du virkelig oppleve et av verdens mest spennende reisemål.
Våre rundreiser i Kina
På rundreisene våre får du et godt innblikk i Kinas kultur, natur og historie og du vil oppleve noen av de mange severdighetene som er oppført på UNESCOs verdensarvliste.
Nedenfor kan du lese om noen av de mange høydepunktene du får med deg på våre reiser.
Beijing
Beijing er Kinas hovedstad og representerer det moderne Kina. Samtidig finner du her utallige flotte og interessante historiske severdigheter som vitner om Kinas utrolige fortid.
I Beijing kan du for eksempel se:
Den himmelske freds plass og Den forbudte by
Den himmelske freds plass (Tiananmen) er en stor plass i hjertet av Beijing, som kanskje er spesielt kjent for de store demonstrasjonene som fant sted i 1989. I dag er imidlertid opplevelsene på plassen mye mindre dramatiske.
Denne plassen sies å være så stor at den lett rommer 1 million mennesker. Hver morgen og kveld samles folk for å se på at kinesiske flagget tas ned. Plassen har også flere severdigheter, f.eks. kan du besøke Mao Zedongs mausoleum, der du kan se Maos balsamerte kropp.
Overfor Den himmelske freds plass ligger det keiserlige palasset, også kalt Den forbudte by.
Palasset er et vitnesbyrd om Ming- og Qing-dynastienes storhet, for disse dynastienes keisere regjerte «Riket i midten» fra dette enestående byggverket i nesten 500 år, fra år 1420-1911, da det siste dynastiet falt.
Palasset var til for keiseren, hans familie og hans embetsfolk, og andre som prøvde å ta seg inn ble straffet med døden. Dette ga palasset tilnavnet «Den forbudte by».
«Den forbudte by» er Kinas best bevarte og vakreste palass. Det sies å ha 9.999 rom. Antallet ble nøye utvalgt, for det måtte være ett rom mindre enn i himmelen. Man var nemlig redd for at gudene ville straffe landet hvis keiseren prøvde å overgå dem i prakt.
Inngangen er i dag prydet med formann Maos kontrafei, og palasset i seg selv er i dag et stort museum, der du kan oppleve keiserlige bygninger, tronsaler og hager.
Den kinesiske mur
Nord for Beijing, fra Det gule hav i øst og over fjellrygger til den endeløse Gobi-ørkenen i vest, ligger Den kinesiske mur.
Muren består egentlig av flere murer og er et enestående bygningsverk som anses for å være et av verdenshistoriens mest imponerende, og siden 1987 har muren vært oppført på UNESCOs verdensarvliste.
Da Kinas første Keiser, Qin Shi Huang, forente Kina i år 221 f. Kr. under Qin-dynastiet, ble tidligere deler av muren samlet for å skape et sammenhengende forsvarssystem mot invasjoner fra mongolske stammer, eller barbarene i nord. Bebyggelsene fortsatte gjennom mange århundrer og flere dynastier, og under Ming-dynastiet (1368-1644) ble muren, slik vi kjenner den i dag, oppført.
I dag ligger store deler av muren i ruiner, men det er brukt mye tid og krefter på restaurering av utvalgte deler.
Mutianyu er en av de best bevarte delene. Her kan du se muren sno langs toppen på fjellryggen. Uansett om du går opp eller tar kabelbanen blir du belønnet med en fantastisk utsikt fra toppen.
Beijings parker
Beijing har flere flotte parker og rekreasjonsområder midt i storbyens trafikk og travelhet.
I den østlige delen av Beijing ligger Himmelens tempel-parken. Hit dro keiseren to ganger i året med sitt enorme følge, bl.a. for å ofre til himmelen for en god høst i Himmelens tempel. En dårlig høst kunne nemlig bety dynastiets fall.
Vest for Den forbudte by ligger Beihai-parken, som er en av de best bevarte av keisernes mange hager. På toppen av en høyde står den vakre, hvite pagoden som er et symbol for parken. Beihai-sjøen opptar også en stor del av parken.
Nord for Den forbudte by ligger den keiserlige Jingshan-parken. Her finner du Kullhøyden, som er en menneskeskapt bakke der den keiserlige hæren kunne holde utkikk etter fiender fra nord. Denne høyden er Beijings høyeste punkt, og når været er klart har du en fremragende utsikt over Den forbudte by.
Beijings parker er uten tvil et besøk verd. Her kan du se lokalbefolkningen drive med tai-chi, synge, danse og spille mah-jong. Her får du også et lite innblikk i hverdagen, spesielt til byens eldre generasjon.
Andre opplevelser i Beijing:
Beijing er full av severdigheter som helt klart kan holde deg beskjeftiget i mange, mange dager. På reisene våre kan du også oppleve følgende høydepunkter.
- Litt utenfor Beijing ligger det UNESCO-beskyttede Sommerpalasset, en keiserlig park ved Kunming-sjøen. Qing-dynastiets hoff tilbrakte en stor del av året her. Her kan du beundre de vakre templene, hagene og broene og selvfølgelig sjøen. Den kan du også gå over når den fryser til is om vinteren.
- Kjør med Rickshaw gjennom byens hutonger og se byen fra dens mer tradisjonelle side. En hutong er en gammel bydel med smale gater og streder. Selv om mange hutonger er forsvunnet i de senere årene, er noen renovert og blitt til trendy handlegater, f.eks. Nanluoguxian, som er full av kafeer, barer og små butikker med klær og kunsthåndverk.
- Beijing kan by på mange spennende kulinariske opplevelser. Prøv f.eks. den lokale spesialiteten Peking-and. Den saftige anden skjæres opp ved bordet og spises sammen med små pannekaker, vårløk og en deilig saus.
Xi’an
Xi’an er hovedstad i Shaanxi-provinsen, en interessant by i den sentrale delen av Kina. Byen var hovedstad i Kina fra ca. år 1000 f. Kr. til ca. år 900 e. Kr., og igjen da den første keiseren samlet landet under Qin-dynastiet i år 221 f. kr. Byen var også i mange år den østlige endestasjonen på Silkeveven, en viktig handelsrute som i stor grad har preget utviklingen av byen.
Xi’an har mange historiske pagoder og museer i verdensklasse som forteller om byens lange historie.
Du kan for eksempel ta en tur til bymuren som stammer fra Ming-dynastiet. Den ble bygget i år 1370, men følger den opprinnelige muren fra Tang-dynastiet (fra år 618 til 907). Selve muren, som omkranser Xi’ans bysentrum, er 12 meter høy og 14 km lang. Sammen med byens sentrale trommetårn er muren det mest kjente vartegnet i Xi’an. Det er mulig å sykle rundt på muren.
Få også med deg Villgåspagoden som stammer fra Tang-dynastiet, Xi’ans store moské, som har en vakker blanding av kinesisk og islamsk arkitektur, og basaren, der du kan kjøpe alt fra små terrakotta-krigere til t-skjorter og mye annet.
Terrakotta-krigerne
De UNESCO-beskyttede terrakottakrigerne er Xi’ans største attraksjon, og et av verdens mest berømte arkeologiske funn.
I 1974 gjorde en lokal bonde et enestående funn mens han holdt på å grave en brønn. Under jorden fant han fragmenter av det som skulle vise seg å være en enorm hær av mannstore leirefigurer.
Terrakottahæren består av tusenvis av soldater i naturlig størrelse som er oppstilt i kampposisjon og hundrevis av kampvogner og hester. Man mener at Kinas første keiser lot denne hæren oppføre for å beskytte graven sin. Noe helt spesielt ved disse leirfigurene er at hver eneste figur er unik, og deres klær og redskaper gir en fantastisk innsikt i livet for mer enn 2000 år siden.
Krigerne er i dag blitt restaurert og står der de opprinnelig ble funnet. Over krigerne er det bygget tre kjempestore haller, der du kan se krigerne på nært hold. I tillegg er det oppført et museum som huser noen av de de flotte og helt unike gjenstandene som også ble funnet i gravmælet, blant annet bronse-, gull- og sølvskatter.
Shanghai
Shanghai er med sine mer enn 24 millioner innbyggere Kinas mest folkerike by. Her kan du både oppleve det moderne Kina med høye skyskrapere, blinkende neonlys og den brede havnepromenaden, det tradisjonelle Kina med gamle bygninger og bydeler og alt midt imellom.
Det moderne Kina kan du bl.a. oppleve ved Shanghais havnefront, The Bund, en ca. halvannen kilometer lang promenade der du kan se Shanghais imponerende skyline på den andre siden av elven i Pudong-distriktet. Her ligger bl.a. en av Shanghais mest berømte bygninger, det 468 meter høye fjernsynstårnet Oriental Pearl Tower.
Det tradisjonelle finner du bl.a. i det gamle, kinesiske området Shanghai Old Street, der tradisjonelle hus fra Ming- og Qing-dynastiet preger bybildet. Her kan du oppleve det opprinnelige Shanghai, f.eks. ved det berømte tehuset Chun Feng De Yi, som stammer fra Qing-dynastiet.
I Den franske konsesjonen finner du et lite stykke Europa i en av Shanghais hyggeligste bydeler. Her kan du tilbringe noen timer på å utforske labyrintene av gater med hus i gammel, fransk stil og stikke innom noen av de mange fine kafeene og restaurantene.
Chengdu
Chengdu er hovedstaden i Sichuan-provinsen, som ligger i den sørvestlige delen av Kina. Her finner du noen av Kinas best bevarte hemmeligheter, for her finner du blant annet fantastisk UNESCO-beskyttet natur og dyreliv.
I tillegg er Sichuan-provinsen kjent for sine velsmakende matretter, og dette området er i ferd med å utvikle seg til et av de helt store gastronomireisemålene.
Giant Panda Base
Kina er kjent for sitt arbeid med å redde pandaene fra utryddelse. 10 km nord for Chengdu ligger Giant Panda Base, et av de fire sentrene som er både naturpark og forskningssenter. Området er bl.a. dekket av bambus, som er pandaenes eneste mat.
Pandaene levde en gang både i Kina, Myanmar og det nordlige Vietnam, men i dag finnes de bare i tre kinesiske provinser. Det sies at 70 % av Kinas rundt 1800 pandaer lever i Sichuan-provinsen.
I Giant Panda Base lever både store og små pandaer. De søte dyrene oppleves best om morgenen, når de skal fôres og er mest aktive.
Duijiangyan
Det 2 200 år gamle vanningssystemet i Dujiangyan i Sichuan er verdens eldste vanningssystem uten demning. Systemet ble konstruert for å kontrollere vannstanden i elvene fra fjellene til slettene rundt Chengdu. Dette er en stor ingeniørbragd som har fått stor betydning for utviklingen av vanningssystemer i hele Kina. Vanningssystemet ble oppført på UNESCOs verdensarvliste i år 2000.
Andre høydepunkter i Kina
I tillegg til de ovennevnte kan du på reisene våre også oppleve:
- Verdens største steinbuddha på fjellet Leshan sør for Chengdu. Buddhaen, som er oppført på UNESCOs verdensarvliste, ble hugget ut mellom år 713 og 803, så det tok hele 90 år å gjøre den ferdig. Buddhaen er hugget ut i klippen og måler 71 meter i høyden, 28 meter over skuldrene og storetærne hans er hele 8,5 meter lange. Den kjempestore buddhaen kan ses på mange kilometers avstand og er virkelig et imponerende syn, både på avstand og på nært hold.
- Yangshuo er et malerisk naturområde i den sørlige delen av Kina. Her finner du et imponerende landskap med grønnkledde kalksteinsfjell som speiler seg i Li-elven og kaster skygge over jordene rundt. La deg trollbinde av naturens skjønnhet på en sykkeltur rundt de mange kalksteinsfjellene.
- Longmen-grottene består av mer enn 2 300 huler og nisjer som er hugget ut av kalksteinsklippene i Luoyang. Grottene er noen av de flotteste og mest imponerende eksemplene på buddhistisk grottekunst i Kina. I de mange grottene og nisjene i klippesidene er mer enn 100 000 buddhafigurer, bodhisattvaer og lotusblomster skåret ut i steinene. Disse figurene er mer enn tusen år gamle, og de ble laget mellom det 5. og det 8. århundre under Wei- og Tang-dynastiene.
Har du spørsmål om Kina?
Kina er som nevnt et land med utallige opplevelser du kan bruke mange år på å utforske.
Du kan også finne mer praktisk informasjon om å reise i Kina på vår side med praktisk informasjon. Her kan du lese mer om klimaet i Kina, visum og mye mer.
Hvis du har spørsmål om Kina eller våre andre reisemål i Asia, må du gjerne kontakte oss.
Vi gleder oss til å sende deg ut på dit livs reise.
TourCompass – Fra turist til eventyrreisende